„TÖKJÓ” hét az óvodában: élménybeszámoló

.

.

Tök „jó” hét az óvodában
Sütőben a tökmag,
befűtöttünk tegnap.
Ripeg – ropog, zeng a nád,
szél süvíti víg dalát
Ég öt éjjel, öt nap,
odasül a tökmag!

 Októberben, idén első alkalommal „tök hetet” tartottunk az óvodában. Egy egész héten át, minden csak a tökről szólt, ezzel játszottunk, barkácsoltunk, meg is kóstoltuk.

Mind a négy csoport ötletes termésbábokat készített dísztökből. Töklámpásokat faragtunk, hogy aztán megtapasztaljuk, milyen finom illata van a töknek, ha mécsest gyújtunk a közepében. A tökbaba kivágott szemén, száján átszűrődő mécses fényével varázsoltunk őszi hangulatot a csoportszobákba.

Összegyűjtöttük a tökkel kapcsolatos verseket, dalokat, meséket és ezeket mondogattuk barkácsolás, festés közben, meséltük elalvás előtt a gyerekeknek.

Nem csak a tököt használtuk fel, de a magját is kiszárítottuk, számoltunk vele, képet ragasztottunk, sünit készítettünk belőle.

A sütőtököt megsütve és püré formájában süteménybe keverve is megkóstoltuk a gyerekekkel, és a bátrabbak nyersen is megízlelhették ezt a vitamindús zöldséget. A gyerekek alig hitték el, hogy a főzelék, amit egyik napon ebédre készítettek nekünk a konyhás nénik, ugyanúgy tökből készült, csak annak egy másik fajtájából.

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy ez egy igazán „TÖKJÓ” hét volt!

Mancherné Benke Borbála