Tavaszi programok az óvodában

Márciusban számos időjósló nap van pl. „Sándor, József, Benedek, akik zsákban hozzák a meleget.” József napján (március 19.) a gazda így bocsájtotta útjára a kaptár lakóit: „Atya, Fiú, Szentlélek, Isten nevében induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!” E napon „Szent József kiosztja a sípot”, hogy megszólalhassanak a madarak. A megfigyelések szerint a József napi szivárvány árulkodó jelei a következők: a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros pedig bőséges bortermést ígér.

Húsvét

Pedagógiai Programunk egyik fő alappillére a hagyományok ápolása. Ezért ebben az évben sem maradhatott el, hogy a gyerekekkel közösen készüljünk a húsvétra, ami az idén április 21-22-re esett. A húsvéti hímestojás készítése régen a lányok, asszonyok dolga volt, de az óvodában a fiúk sem maradtak ki belőle. Egy-egy csoportban természetes festékanyaggal ismerkedtek meg a gyerekek (hagymalevél – „berzselés”), más csoportokban új technikákkal díszítették a húsvét egyik jelképét. A tojásfestés mellett tavaszi asztaldíszek is készültek az ünnepi asztalra, tavaszi kopogtatók az ajtóra.

A húsvéti ünnepkörben fontos szerepe van a víznek, szépség- és egészségvarázsló hatást tulajdonítanak neki. Óvodánk több csoportjában szerveztek az óvónénik locsolkodást. A fiúk verssel, illatos vízzel készültek, a lányok kis meglepetéssel köszönték meg a kislegények figyelmességét.

A húsvéti készülődést minden csoportban „tojásvadászattal” zárták. Egy-egy közel lakó családhoz ellátogatva keresték a gyerekek a „nyuszi által” elrejtett meglepetéseket.

Ezúton is köszönjük a szülők segítségét, közreműködését és a vendéglátást.

Májusfa állítás

Május elsejét megelőző munkanapon az óvoda udvarán is állítottunk májusfát, amely számunkra a tavaszi újjászületést jelképezi. A fát szalagokkal díszítettük, majd közös erővel felállítottuk. Tavaszi dalokkal, körjátékokkal köszöntöttük az éledező természetet.

Ovisok tavasza

Óvodai oktató-nevelő munkánk során fontos szerepet kap a környezeti nevelés, a természetes és épített környezet védelme. Ezt kiemelve és hangsúlyozva szervezzük minden évben az „Ovisok tavasza” rendezvényünket, ami egy egész hetet átölelő programsorozat.

Ügyességi játékok szervezésével kezdődött a hét, amit az esős idő miatt végül a csoportszobákban sikerült megvalósítani. A sikerélmény így sem maradt el.

A hét következő napján nagy tavaszi kézműveskedés vette kezdetét. Ennek köszönhetően a tavasz színeibe öltöztek a csoportszobák, öltözők.

Szerdán táncházzá alakult az óvoda legnagyobb csoportszobája. Kicsik és nagyok együtt ropták a táncot Dallosné Kovács Györgyi nénivel és Borka Ráhellel. A talpalávalót Borkáné Kovács Tünde húzta. Gyerekek, felnőttek egyaránt nagyon jól érezték magukat ezen a rendhagyó néptánc foglalkozáson.

Az „ovisok tavasza” rendezvényünk kiemelt eseménye, hogy a gyerekek által hozott virágpalántákat ládákba ültetve tavaszi hangulatot varázsolunk az óvoda udvarára. A virágokat egész nyáron gondozzák a gyerekek, így szereznek tapasztalatot, alakul felelősségérzetük.

A hét eseményeit a Réparetekmogyoró duó koncertje zárta, amelyre a szülőket és a kisebb testvéreket is invitáltuk. A jó hangulatú, vidám, mindenkit megmozgató zenés előadás kellemes élményeket hagyott kicsikben-nagyokban egyaránt. Köszönjük szépen az Önkormányzatnak és az óvoda alapítványának, hogy ez a koncert megvalósulhatott a Hagyományőrzők Házában.

Az óvoda dolgozói