Szeptemberi óvodai élménybeszámoló – 2015

Mentovics Éva: Almaszedés

Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.

Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.

Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.

Az ősz beköszöntével az óvodások ismét birtokba vették a számukra nagy gonddal előkészített csoportszobákat. A nyári emlékek, élmények felidézésével teltek az első napok. Boldogan játszottak egymással a gyerekek, öröm volt számukra, hogy újra együtt lehetnek. Észrevétlenül rázódtak vissza az apróságok az óvoda „rendjébe”.

Szeptemberben sok izgalmas esemény színesítette a Pillangó és Micimackó csoportba járó gyerekek hétköznapjait.

Elsőként szőlőt szedni mentünk a falu határában lévő szőlősbe. Izgatottan készültek a szüretelésre. Egész héten szőlőről, szüretről beszélgettünk, énekeltünk, játszottunk. Lázasan várták a pénteket, amikor kosárkákkal felszerelkezve elindulhattunk és munkába állhattunk a számunkra kijelölt végeláthatatlan sorokban. A nagy lelkesedés nem lankadt, mindenki szorgalmasan serénykedett. Kis szusszanás után (hazaindulás előtt) volt még kedv a közös éneklésre, játszásra is. A dolgos nap után jól esett az ebéd és pihenés. A leszüretelt szőlőt másnap a kisebbekkel együtt, közösen préseltük le az óvoda udvarán. Mindenki megkóstolhatta a finom mustot. Köszönet a lelkes és nagyvonalú szülőknek, akik (időt/pénzt nem sajnálva) a fuvarozásban segítettek! No és ne feledkezzünk meg a minket befogadó szőlősgazdáról, sem! Köszönjük neki is a lehetőséget!

Ősszel nem csak a szőlő érik! Más alkalommal is felkerekedtünk. Meg sem álltunk az első kukoricatábláig. Megnézhették a kíváncsi szemek, milyen valójában a kukorica növény, milyen részei vannak. Megtapasztalhatták, a kukoricatörés fáradalmait, de a közös munka örömét is. A szorgos kezeknek köszönhetően sok-sok kukoricával térhettünk haza. Amit majd morzsolás után, alkalmasint, változatos módon fel is használunk!

Szeptember végén még részt vettünk egy almaszüreten is a zsámbéki almáskertben! Ami hasonló feledhetetlen élményt biztosított a gyerekek számára. Teli kosarakkal tértünk haza, lehetőségünk lesz sütni, aszalni és gyümölcslevet készíteni.

Ezek a természet közeli események elmélyíthetik a gyerekekben az addig látott, hallott, tanult ismereteket! Nagy ajándék mindez a budajenői óvodásoknak itt, Budapest közelségében a 21. században. Igyekszünk minden lehetőséget kihasználni (ami csak adódik), hogy gyermekeink ne szakadjanak el a valóságtól!

Czeizing Csilla
óvodapedagógus