Sváb hét az óvodában (2016. január 18-22.)

Sváb hét az óvodában (2016. január 18-22.)

Immár harmadik éve az óvodában, hogy nemzetiségi napot/hetet tartottunk.

A héten koncentráltan irányult a figyelem a sváb hagyományok megismerésére.

A Ringlein tánccsoport idén is szívesen tett eleget óvodánk meghívására. Tagjai olyan környékbeli fiatalokból áll, akik szívükön viselik, hogy a hagyományos táncok mellett megismerjék és másokkal is (mint pl. az óvodásokkal is) megismertessék felmenőik kulturális szokásait, hagyományos ünnepeit, öltözködését.

Hétfőn érkeztek hozzánk. Csoportról-csoportra járva részletesen bemutatták viseleteiket és tanítottak pár egyszerű tánclépést a kicsiknek. Az apróbbak kicsit megszeppentek, de a nagyobbak fürgén járták velük együtt a táncokat.

A hét folyamán a csoportok, szülők segítségével kiállítást rendeztek be, ahová a sváb ruhák mellett, régi népi használati és dísztárgyak is érkeztek. Pl.: keresztszemes falikép, díszes keretben; mákdaráló; csigatészta készítő; rézmozsár; fából készült dagasztóteknő; családi fotók; könyvek; rózsafüzér stb. Próbálták kitalálni a gyerekek, mit mire használtak elődeink. Így lett a régi rádióból, mikrohullámú sütő; a vasalóból, kályha; a mozsárból harang és hasonlók…

A vizualitás keretén belül kékfestő mintázással ismerkedhettek a gyerekek.  A Bambi kiscsoportban előkerültek a szögnyomdák, mellyel mindenki kedvére díszíthette saját teáskészletét. A jellegzetes kékfestő minta nagyon feldobta a szép formájú kancsót és kis csészéket. Pillangó csoportban a kékre festett papír dísztányérokat, fehér gyűrt krepp-papír galacsinokkal mintázták meg. Micimackó nagycsoportosok is dísztányért készítettek papírból. A szép csipkeszélű tortalapon nagyon dekoratívan mutattak a radíros ceruzavég-nyomdázással készített különböző csigavonal mintás tányérok.

Csütörtöki napon a Bambi nagycsoportosai sváb ünnepi viseletben végigjárták a többi csoportokat és előadták erre az alkalomra tanult sváb táncaikat- és énekeiket.

A nagycsoportban jellegzetes rozmaringos almakompót készült, amit aztán közösen el is fogyasztottak.

Nemzetiségi hetünket lezárásként még emlékezetesebbé tette az Álomzug Társulás Kesztyű című előadása.

Utazótáskával, napernyővel és térképpel a kezében egy bolondos, furcsa hölgy járja a világot… A mi óvodánkba is „eltévedt”.

Ahol az órája teaidőt mutat, megpihen egy kicsit, és bőröndjéből különleges tárgyak, figurák kerülnek elő. S ha már ott van, miért is ne mesélne egy kicsit?

Játszótársai apró bábok, használati tárgyak.

A mese azt a közismert történetet dolgozta fel, melyben szeretni való állatfigurák találnak otthonra és élnek barátságban egy elhagyott kesztyű 5 ujjában.

Tóth Krisztina (színész és bőrműves) kedves személyiségével, csodálatosan szép és ötletekkel teli bábjaival, kellékeivel elbűvölte a gyereket és felnőtteket egyaránt. Változatos előadásmódja folyamatosan vonzotta a tekinteteket, ébren tartotta a figyelmet. Alkalmazott zenét, időnként magyar- és német nyelvet használt vagy „csak” bábjátékot. A gyerekek örömére, időnként őket is bevonta, szerepeltette.

Felejthetetlen élményt nyújtott játékával! Várjuk a következőt!