Ovisok tavasza 2016. április

2016. április 11.-15.

A hagyományosan egy héten át tartó „Ovisok tavasza” rendezvényünk első napja kézműveskedéssel indult. Forgószínpad szerűen váltották a csoportok egymást. Mindenhol mást és mást készíthettek maguknak a gyerekek. A Micimackó csoportban selyempapír szárnyú dekorgumi testű pillangók elevenedtek meg, amiket közösen meg is reptettek az ovisok, ismert és kevésbé ismert mondókákkal és énekekkel kísérve. A Bambi csoportban a színes zseníliaszálból és szép színes fagyöngyökből buborékfújók készültek az ügyes óvodások kezei között. Természetesen mindenki a maga buborékfújóját ki is próbálta az udvaron. Erika néni egy óriási buborékfújóval is készült, amivel ő kápráztatta el a nézőközönséget. A Pillangó csoportban virágos, tavaszi ajtódíszeket vágtak dekorgumiból és ragasztottak a gyerekek papírtányérra. A Misimókus csoportban mosolygós tulipános csipeszeket készíttek a kicsik. Minden elkészült darabot, büszkén haza is vittek a gyerekek.

Kedden a gyerekeket az udvaron szervezett ügyességi játékokkal várták az óvó nénik. Több ponton lehetett labdával célba dobni (fonott kosárba, dobozokból épült piramist ledönteni és a jól ismert kosárra). A homokozóban apró kincsekre kutathattak és lelhettek a „kincskeresők”. Ügyességi feladatokban próbálhatták ki magukat a bátor jelentkezők az udvar fenti „gumitéglás” részén. Vidáman telt a mozgalmas délelőtt. Jutalom is járt a feladatokat teljesítő gyerekeknek, amit persze mindenkinek sikerült megszereznie.

A szerdai napon a meséé volt a főszerep. A Micimackó és Pillangó csoportosok az Új Színházba látogattak el, ahol a Pöttöm Panna című zenés mesejátékot nézték meg. Nagy élménynek bizonyult, más volt az otthoni készülődés is (szép ruhába öltözés). Az utazás alatt felcsendülő dalok is a felszabadultságról, örömről árulkodtak. A városi forgalom látványa, a járművek a fiúknak tűntek izgalmasabbnak. Az előtérben várakoztunk, mikor foglalhatjuk el helyeinket a nézőtéren, mialatt váratlanul Béka Öcsi tűnt fel Pöttöm Pannát kergetve. Mint minden jó mesében, itt is jóval végződött a történet. Együtt örülhettünk Pöttöm Panna és Egér Asszonyság boldogságának. Pöttöm Panna megtalálta a hozzáillő párt, Egér Asszonyság kezét pedig rég áhított szerelme kérte meg. A hazafelé vezető út csendesebbé szelídült, többen elbóbiskoltak a buszon. A finom ebéd után jól esett mindenkinek a pihenés.

Csütörtökön elindultak a csoportok „megkeresni” a tavaszt. Az idő kora tavaszias arcát mutatta. Séta közben a gyerekek egymás után sorolták az észrevételeiket. A nagycsoportosok a héten a „Tavasz” témán belül a virágokkal, színekkel foglalkoztak. Így ők elsősorban a tavasz színeit kutatták, figyelték meg. A tavaszi virágokból, virágzó bokrokból és fákból rengeteget (nárciszt, tulipánt, fürtös gyöngyikét, nefelejcset, gyöngyvirágot, aranyvesszőt, babarózsát, orgonát stb.) láttak a gondosan ápolt kertekben. Séta végén a Gazdaboltba is betértek, ahol a pénteki oviszépítésre, virágültetésre vásároltak szép nyári virágpalántákat. A boltba jó alaposan körbenéztek, mit lehet ott vásárolni, megbeszélték, hogy mit mire használnak az emberek ezek közül. Útjuk során sajnos a tájba nem illő dolgokkal (szeméttel) is találkoztak, erről is beszélgettek, mi helyes és helytelen viselkedés (Mit kellett volna csinálni valakinek ahelyett, hogy eldobta a szemetet?). Az óvodába visszaérve még játszhattak a gyerekek az udvaron, így aztán az ebédelés követően a mesélés hamar álomba ringatta a fáradt kicsiket.

Az „Ovisok tavasza” rendezvénysorozat utolsó napján a gyerekek nagy örömére, ebédre palacsinta készült. Ebéd után pedig nem kellett ágyba bújni, hanem a szülőkkel együtt virágot ültettek kicsik és nagyok. A nagycsoportos gyerekek az óvoda előtti parkban palántáztak, a füves területet a lehullott gallyaktól tisztították meg és lehetett járdát is sepregetni. Az óvoda udvarában a Pillangó és Bambi csoportosok jeleskedtek. A Misi mókus csoportosok a konyhakertet szépítették. Mindenki kivette részét a munkából. Volt, aki a földet hordta kis lapáttal, vödörrel a virágcserepekbe, virágládákba. Mások a virágok beültetését vállalta jó kedvvel. A frissen ültetett virágok locsolására is akadt jelentkező. Köszönjük a szülőknek a részvételt, a segítséget és a sok szép behozott virágot, fűszernövényt, ami a szorgos kezeknek köszönhetően az óvoda udvarát díszíti. A kerti munka után a Gágogó Zenekar koncertjén vidáman énekelhettek az önfeledt óvodások. Ide a családokat is szeretettel vártuk kisebb-nagyobb testvérekkel együtt. A zenés műsor után a tavaszi napsütésben a felnőttek (szülők és óvó nénik) kötetlenül beszélgethettek. Jó „közösség kovácsoló” alkalom volt ez a mai!

Czeizing Csilla- óvodapedagógus