November

November

Szent András hava

November, ber, ber, ber,

Közeleg a hóember.”

November 11. – Márton napja

Márton napja időjósló nap, ekkorra megforr az újbor is. Úgy tartották, ezen a napon minél többet isznak, annál több egészséget szívnak magukba.

Márton napjával beköszönt a szentestéig tartó 40 napos sötétség. A hagyomány szerint ekkorra a kerti munkáknak be kell fejeződniük, az újbornak a pincében, a termésnek a kamrában kell állnia.

 „Novemberben, Márton napján,

liba gágog, sül a kályhán.

Aki libát nem eszik,

egész évben éhezik.”

Márton római katona volt, amikor a seregével Gallia földjére értek, a csapat megállt egy kisváros kapujában, ahol Márton észrevett egy földön fekvő koldust. Saját kenyerét és köpenyét adta oda neki. Jó híre hamar elterjedt a városban, ott is maradt és épített egy kolostort. Az ott élő emberek nagyon szerették, mert mindenét megosztotta velük. Püspökké szerették volna választani, de Márton elbújt előlük a libák óljába. A libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Így lett ő Tours püspöke, később szentté is avatták.

Az óvodásokkal évről évre felelevenítjük Szent Márton legendáját és ilyenkor tartjuk hagyományos lámpás felvonulásunkat. Már hetekkel korábban elkészítjük a lámpásokat, melyek fényénél Márton napi dalokkal hangolódunk rá az ünnepre.

Idén az égiek is kegyesek voltak hozzánk, egy igazi szép őszi estén indultunk útnak, hogy lámpásaink fényénél járjuk körbe a falu utcáit.

 A templom elé megérkezve megelevenedett a Szent Márton legenda, népi játékokkal, időjósló mondásokkal, a nagycsoportosok előadásában.

Idén sem maradhatott el a zsíros kenyér, sütőtök, meleg tea és forralt bor, mely mellett kötetlen beszélgetésbe kezdhetett a falu apraja- nagyja.

Szent Márton a felebaráti szeretet szimbóluma, ezért is ünnepeljük a Márton – napot a fény, a melegség és az egymás iránti szeretet jegyében.

Köszönjük az Önkormányzatnak, és mindazoknak a segítségét, akik a felvonulás szervezésében és lebonyolításában részt vettek.

November 25. – Katalin napja

Szent Katalin a lányok védőszentje. Katalin napján hajtották ki utoljára a pásztoremberek a csordát. Időjósló megfigyeléseket tettek ezen a napon.

„Ha Katalin kopog, Karácsony tocsog.”

„Ha Katalin tocsog, Karácsony kopog.”

Katalin napja női dologtiltó nap is volt, pl. a Szerémségben ilyenkor nem volt szabad kenyeret sütni.

November 30. – András napja

András újabb fordulat a naptárban. A néphagyomány Márton mellett Andrást is a havat hozók közé sorolja.

András napja házasságjósló nap is volt. A lányok András- pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy- egy fiúnevet rejtettek. Ezt kitették a küszöbre, és amelyiket utoljára vitte el a kutya, az mutatta meg a jövendőbelijüket.

 A legények 13 cédulára írták fel a lányneveket, ezeket Luca napjáig egyenként eldobálták, az utolsó cédulán volt a menyasszonyjelölt neve.

András napján kezdődnek a disznóvágások, disznótorok. Befejeződnek a mulatozások.

András zárja a hegedűt.”szól a tiltó mondás.

András naphoz legközelebb eső vasárnap Advent kezdetét jelenti, mely idén éppen András napjára esett.