Nemzetiségi nap az óvodában

Nemzetiségi nap az óvodában

Budajenő – Jeine magyarok és svábok. Békés együttélés immár évszázadok óta. Mi szolgáltatná ezt jobban, mint a közös ünneplés, hiszen ünnepelni mindenki szeret. Visszatérni a régmúlthoz, a gyökerekhez, az ősökhöz tanulságos kirándulás. S ha mindezt már óvodás korban megtesszük gyermekeinkkel, olyan felnőtté válhatnak, akik tisztelik az egykori falut, értékeit, szokásait.

Ennek jegyében tartottuk óvodánkban a nemzetiségi napot. Készültünk rá sokat, lelkesen. Mindannyian elsétáltunk Joli nénihez, megcsodáltuk a tornácos sváb házát. Sok ovisunk öltött szép népviseletet .A  nagycsoportosok sváb táncot adtak elő. Vonzotta a szemet a lányok hagyományos hajviselete, szállt a kék szalag a hajfonatokon, mint egykoron. A fiúk kalapján rozmaring illatozott, akár csak a régi sváb bálokon. Az óvónéniket az a megtiszteltetés érte, hogy eredeti sváb viseletbe öltözve ünnepelhettek.
Köszönet illeti ezért Reisner Katit, aki a féltett holmikat szívesen kölcsönadta. Köszönjük a Ringlein tánccsoportnak, hogy gyerekkori táncos ruháikat megosztották velünk ezen a napon.

Köszönet minden konyhai dolgozónak is, akik a délelőttöt lezáró sváb ebédet pl. a Spätzle-t elkészítették.

Az óvoda első nemzetiségi napja sramli zene hallgatásával,régi képek nézegetésével zárult.

Mancherné Benke Borbála