Nemzetiségi hét az óvodában

Nemzetiségi hét az óvodában

A tavaly megrendezésre kerülő német nemzetiségi nap sikerén felbuzdulva idén 2015 januárban egy egész hetet átölelő programsorozattal készültünk az óvodában.

A hét az Álomzug társulás: „Süssünk, süssünk valamit” című előadásával kezdődött. Az egyszemélyes színház elénk varázsolt egy eredeti sváb konyhát régi berendezési tárgyaival együtt, a zsírosbödöntől a hokedliig, a cserépszűrőtől a régi rádióig, amiről a gyerekek először azt gondolták mikrohullámú sütő. Tóth Krisztina előadóművész magyar, sváb, német kifejezésekkel átszőtt történetei hangos nevetéssel töltötték meg a csoportszobát. Még el sem halkult a taps az előadás végén, már meg is érkeztek a Ringlein Tánccsoport tagjai, Cserki Csaba, Bognár Adrienn és Tamás, Schvorczi Lilla és Gergő. Bemutatták csoportról csoportra járva a népviseletüket és pár egyszerű lépést tanítottak a lelkes kis táncosoknak. Köszönjük nekik az élményt!

A hét többi napján a kékfestő technikával ismerkedtek a gyerekek és díszítettek kendőt. Kiállítást nézhettek meg régi használati tárgyakból és fényképekből. A nagycsoportosok elsétáltak a József Attila utcába megnézni egy sváb házat. Ezen a héten a konyha dolgozói ebédre finom sváb ételeket készítettek. A nemzetiségi hét a nagycsoportosok táncával ért véget, melyet minden csoportban eljártak és hívták közös táncra a kisebbeket.

Jövő januárig megpihennek a régi ruhák a szekrényekben, amikor újra elővesszük a rozmaringgal díszített kalapokkal együtt és vígan daloljuk: Liebe Schwester tanz mit mir…

A nemzetiségi hét megvalósulásához köszönjük a segítséget Hoffer Györgyné, Irma néninek, Bognár Istvánné Katinak és Reisner Katalinnak, akik félve őrzött kincseiket ajánlották fel erre a hétre az óvodának.

Vén Erika, Bambi csoportos óvónéni