Májusfa-állítás az óvodában

2016. április 29.

Május elseje, a fiatalság tavaszi örömünnepe, májusfa állításának ideje. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A hagyomány szerint ilyenkor vihetnek a férfiak a kiszemelt hölgynek feldíszített fákat – jelezve ezzel udvarlási szándékukat.

A májusfa-állításának napja, a magyar nyelvterület legnagyobb részén május elseje, de történeti adatok szerint pünkösd napján is állítottak májusfát. A két ünnep kapcsolatai annyira erősek, hogy nehéz volna eldönteni, tulajdonképpen melyik naphoz is kötődött tartósan, hagyományosan a májusfa-állítás ünnepi szokása.

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos szép növésű fa vagy ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. Erdélyben ki is faragták a fát vagy a legény rávéste a maga nevét.

E szép tavaszi népszokást az óvodások évek óta életre hívják Budajenőn, annak reményében, hogy ne vesszen a feledés homályába.

2016. április 29. pénteken minden csoport az óvoda udvarán gyülekezett, ahol már egy gyönyörűséges, igencsak méretes dísztelen májusfa várta a kicsiket. Miután a gyerekek jóvoltából felkerültek a szép színes szalagok az ágakra és a törzs részére is, az óvó nénik felállították a fát. Ezután körbeálltuk azt, és tavaszhoz kapcsolódó énekeket, játékokat énekeltünk, játszottunk közösen.

Vidám, örömteli, mozgalmas délelőtt volt ez a mai. A felállított, díszes májusfa, rajta a szalagok lobogása, még jó ideig emlékezteti a gyerekeket erre a szép közösségi együttlétre.

Czeizing Csilla- óvodapedagógus