Ismét nyílt hét az óvodában – Bambi csoport

Ismét nyílt hét az óvodában

Játékra fel! – Ezzel a boldog kiáltással is indulhat minden kis óvodás hétköznapja Budajenő óvodában!

Január 20-24. között egy héten keresztül a Bambi csoportos szülők és nagyszülők nyerhettek bepillantást csemeték vidám, szorgos, sokszínű hétköznapjaiba.

A délelőtti foglalkozások nap, mint nap igazán gyermekközpontúak voltak, felépítésükben és témájukban maximálisan illeszkedtek a gyerekek igényeihez és érdeklődési köréhez.

A hét témája ismerkedés a természet és emberek világával.  Ezen belül az évszakhoz és a környezetünkhöz köthető madarak játékos megismerését célozta meg, amelynek feldolgozásában fel-felcsillantak új vizuális képi és hanganyagok is.

És hogy mindez hogyan valósult meg a gyakorlatban?

Ragyogtak a kis arcocskák, mikor az óvó nénik mesélni kezdtek a madarakról, fotókat mutattak – közben pedig Erika néni bemutatta a hangjukat is.  Mesevilág és természetismereti ismeretek jól megfértek egymás mellett.

A gyerekek kedvükre madarakat rajzoltak, vágtak és színeztek.  A helyi kismadaraknak furfangos madáreleséget készítettek a szorgos kezek tobozból, melyet lelkesen ki is függesztettek az óvoda  előtti fákra – később a madáreleségekre nagyszerű kilátás nyílt a csoportszoba ablakaiból. Várva várták a kicsik ez érkező éhes madárkákat, remélve, hogy egész télre elegendő eleséget készítettek nekik.

A költöző madarakról szóló beszélgetés egyszerre volt játék és tanulás – az óriás térkép segítségével számos új és hasznos információhoz jutottak csemetéink.  Lelkesedésükben időnként a jelentkezést is elfelejtve egyszerre skandálták a jó válaszokat Erka óvó néni kérdéseire. Majd a térképen követték a költöző madarak útját egészen Afrikáig.

Erika néni kézlenyomatból varázsolt madaraiból több tucat másolatot készítettek az ügyes kis kezek.

A hét figyelemfelkeltő és változatos madárismeret anyagába Erika nénivel egy kis számolás, logikai feladatlap megoldása is helyet kapott. Zeneovi, néptánc és torna színesítette még a hétköznapokat, megmozgatva a gyerekeket. Még a szülők is csatlakoztak egy rövid csárdás erejéig a táncos lábacskákhoz.

               Délidő közeledtével a zsibongó kis méhkas szépen elcsendesedett: Öröm volt nézni, ahogy az egész teremben kis csoportokba verődve boldog szerepjátékok bontakoztak ki. Igazi élmény volt mind a gyerekek, mind az idelátogató családtagok számára a hét, ahol egy jól összekovácsolódott, vidám és pajkos kis gyerekközösség mindennapjait láthattuk.

 Köszönjük Erika óvó néni, Erka óvó néni  és Erzsi néni, hogy bearanyozzátok gyermekeink hétköznapjait!

Vanó Zsuzsa, szülő

(Fényképek a Bambi Galériában)