Gyermekjóga

Jóga Móka – Gyermekjóga

joga

“Igaz természeted a boldogság…” Ramana Maharshi
A jóga a test-lélek-szellem harmóniáját, egységét megalkotva gyógyít és egyensúlyt teremt. A gyermekjóga mindezt a gyermekek nyelvére fordítja le, miközben megszeretteti velük a mozgást. Több ezer éves tudást és hagyományt ismerhetnek meg játszva, felszabadultan. Gyökereiben ugyanolyan, mint a felnőtt jóga, mégis a gyerekek élvezhető, teljesíthető, játékos formában tapasztalják meg a jóga valamennyi jótékony hatását.A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese. Nagy hangsúly kerül az adott óra mesekeretére. Külső szemlélőként egy drámajátékot figyelhetünk meg, jelmezek nélkül, ám tudatos mozgáselemekkel, teljes átéléssel kivitelezve: mozgás, játék, mese alkalmazása egy időben, 45 percen keresztül. A gyakorlatokkal könnyedén azonosulnak a gyerekek. Szinte észre sem veszik, mennyit dolgoznak az órán, mert az ászanákat játékos formában tanuljuk. Mindeközben testükről, a természetről, a világról is számos ismerettel gazdagodnak.

A gyermekjóga minden gyermek számára nyitott, nem csak csendes és “jólnevelt” gyerekek végezhetik. Kifejezetten előnyös figyelemzavaros, beszédhibás, szorongó, vagy akár hipermozgékony gyerekeknek is. A jóga által egy olyan tudás birtokába juthatnak, amely egész életükön keresztül segítheti őket, bármilyen nehézséggel is küzdjenek!

A gyermekjóga nem versenyeztet, itt nem a teljesítmény számít, hanem a mozgás öröme!

Az óvodás életkor gyermekjóga órája rendkívül dinamikus; sokat kúszunk, mászunk, gördülünk, lógunk, forgunk, nyávogunk, gorillaként üvöltünk, utánozzuk az állatok hangjait – ugyanis minden ászana végzésekor egy állat „bőrébe bújunk”.

Gyermekjóga hatásai:

  • feszültségoldás,
  • immunrendszer erősítése,
  • figyelem, koncentráció és érzelmi intelligencia fejlesztése,
  • erőnlét, önbizalom, kitartás növelése,
  • megtanítja a helyes légzést, a relaxációt, nyugalommal és energiával tölt fel.

A fizikai hatásokon kívül mentális javulás is tapasztalható, hiszen a jógázó gyermekekben hamar kialakul a fegyelem, az egészséges értékrend és a kreativitás is.

A testi-lelki-szellemi szinten átélt örömteli élményekből gyermekeink egész életük során táplálkozni tudnak.

Hiszem, hogy minden gyermek különleges a maga nemében, és tökéleteset alkot valamiben. A foglalkozások során ezeket az üzeneteket juttatom el Hozzájuk.

Foglalkozást tartja és vezeti: Sebestyén-Hegedűs Anett

 

További programok itt olvashatók: fakultativ-programok