Farsangi mulatság az óvodában – 2016

Farsangi mulatság az óvodában

2016. február 5-én, pénteken elérkezett a várva várt Farsangi napunk. A hét a farsangra készülődés jegyében telt. A csoportok díszítették termeiket és az öltözőben levő faliújság is megtelt a gyerekek munkáival. A Misi Mókus, Pillangó és Bambi csoportosok színes farsangi szemüveget és kalapot díszítettek különböző technikákkal. A Micimackó csoportban „maci” hetet tartottak, így ők „maci-fejeket” készítettek vágás-ragasztás technikával. A gyerekekre egész héten izgalmas susmorgás, titkolózás, sugdolózás volt jellemző, de azért el-elszólták magukat egymásnak, ki, mibe öltözik majd pénteken. A kiscsoportosok minden nap hangos kiáltozással („Jöjjön a tavasz, vesszen a tél”), Drégely László: Jancsi bohóc című vers mondogatásával és nem utolsó sorban Gryllus Vilmos: Maszkabál dalának hallgatásával hangolódtak a mulatságra. A kis-középső csoportosok Tamkó Sirató Károly: Törpetánc és Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője versével és Itt a farsang… Virágéknál ég a világ… Járjunk táncot… Hopp Juliska kezdetű dalokkal készültek. A nagy-középső csoportosok Csoóri Sándor: Farsang napi kutyabál c. verse mellett magyar és német nyelvű énekekkel várták a nagy napot. A nagycsoportosok többek között a Farsang van, farsang van… és Farsangoló verssel és a jól ismert Itt a farsang dallal hangolták magukat a bálra.

Pénteken, FARSANG napján a délelőtt egy részét együtt töltötték a csoportok. Mindenki bemutathatta jelmezét. Érkeztek a bálba: királylányok, királyok, tündérek, szuperhősök, sárkányok, cicák és még sokan mások. Együtt verseltünk, énekeltünk és táncoltunk. A jókedvre a kiscsoportosok két cowboy óvó nénije ügyelt ezen a napon.

A derűs, felhőtlen szórakozás az óvodapedagógusok Marék Veronika: Zsákba kukta című mese-dramatizálásával fokozódott. A nézőtéren ülő gyerekek szájtátva figyelték a felnőttek játékát.

Ezt követően a csoportok visszavonultak saját termükbe, ahol tréfás, mókás, ügyességi játékokkal töltötték a délelőttöt.

A hagyományos FARSANGI étel, a FÁNK, idén is nagy sikert aratott, amit a konyhás nénik ebédre készítettek.

Farsang farkán az óvoda és a templom közötti területen felállítottuk a kiszebábot. A népszokás szerint mi is mondókázás, éneklés mellett égettük el a telet, betegséget szimbolizáló szalmabábot.

 

Haj ki kisze, haj,.

Gyüj be sódar gömböce!

Haj ki kisze, haj,.

Gyüj be sódar gömböce!

Kivisszük a betegséget,.

Behozzuk az egészséget!

Haj ki kisze, haj,. 

Gyüj be sódar gömböce

Hangos, farsangi mulatozásunkkal és kiszézéssel reményeink szerint búcsút mondhatunk hamarosan a zord időnek, dermedt télnek és várhatunk a kikeletre!

Czeizing Csilla