Ez történt az oviban: 2014. október

Október

Mindszent hava

 

Október, ber, ber, ber,

Fázik benne az ember.”

 

Október 1. – Zenei világnap

Szinte nincs is olyan ember, aki ne kedvelné a muzsikát, ne hallgatna valamilyen zenét nap, mint nap.

A zene az élet velejárója. Megszínesíti az ünnepeket, felüdít és szórakoztat. A zenei nevelés óvodánkban is kiemelkedő szerepet kap, az érzelmi nevelés egyik fontos eszköze.

Az idei évben dióünnepünket egy élő zenés táncházzal tettük színesebbé és koncerttel zártuk, ezzel is hangsúlyozva a zene fontosságát.

 

Dióünnep

Óvodapedagógusok és gyerekek egyaránt izgatottan várták a dióünnepet, melyet a nagyobb részvétel reményében idén pénteki napon rendeztünk meg.

Egész héten az eseményre készültünk, gyűjtöttük a diót, verseltünk, énekeltünk, diós süteményt sütöttünk.

A nap meglepetéseként az óvó nénik A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesét bábozták el a gyerekeknek, melyet a nagy sikerre való tekintettel közös éneklés és a bábok közelebbről való megismerése követett.

A táncházban a legkisebbek is arcukon mosollyal utánozták a nagyobbakat, ropták a táncot az élő hegedűszóra, minden a vidámságról szólt ezen a délelőttön.

Az udvaron ügyességi játékokon mérettethették meg magukat a gyerekek, és aki szorgalmasan gyűjtögette a pecséteket, értékes játékokkal gazdagabban térhetett haza.

Ebéd után a kisebbek lepihentek, a nagyobbak pedig kakaskitűzőt, madarat vagy kasztanyettát készíthettek. A kézművekedés egyik fő alapanyaga természetesen a dió volt.

A Napvirág zenekar koncertjével zárult a nap, melyen a gyerekek önfeledten táncoltak, énekeltek.

 

Október 2. – Petra napja

Ezen a napon kezdenek hullani a falevelek, ez az első lombhullató nap. Sétáink során mi is összegyűjtjük a lehullott színes faleveleket, melyekből egy kis ragasztó és papírlap segítségével őszi képeket varázsolunk az óvodában.

 

Október 4. – Az állatok világnapja

Assisi Szent Ferenc (az állatok védőszentje) halálának napja.

Az óvodában azt szeretnénk, hogy a gyermekek ismerete gyarapodjon az állatokról és azok életmódjáról. Felhívjuk figyelmüket a felelős állattartás fontosságára. Az állatok védelmére neveljük őket.

A két nagyobb csoporttal Etyekre kirándultunk, ahol egy zárt területen figyelhettük meg az őszi erdő szépségeit és az ott élő állatok életét. Megtudhattuk az erdészektől, hogy milyen állatok élnek a területen, megfigyelhettük egy-egy példányukat a vadászház falán.

Erdei sétánk során hallgattuk a patak csobogását, beszívtuk a friss őszi levegőt, gyönyörködtünk a fák színes lehulló leveleiben. Szarvasokat is megfigyelhettünk, amint peckesen átsétálnak az irtáson.

A délelőtt végére fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban tértünk vissza az óvodába.

 

Október 21. – Orsolya napja

Orsolya napja, a néphagyomány szerint a káposzta és más kerti vetemények betakarításának utolsó napja.

Az óvodában a gyerekekkel tapasztalás útján megismertetjük az őszi zöldségeket.

 

Október 26. – Dömötör napja

Dömötör a jószágtartók és a pásztorok patrónusa, védőszentje. Jelentős pásztorünnep volt a múltban „Juhászújévnek” is nevezik. A Dömötör napi hideg szél előre jelzi a kemény telet.

 

Október 31. – Halloween

A boszorkányok, szellemek és kísértetek ünnepe. Eredetileg az angolszász országokban ünnepelték. Legfontosabb jelképe a tök, amiből lámpást, mécseseket faragnak. Régen a sikeres betakarítást ünnepelték ezzel.

Az óvodában „Tök jó hetet!”- tartottunk. Megismertettük a gyerekeket a tök különböző fajtáival. Megkóstoltuk nyersen, főve és sütve is. A csoportokban finomabbnál finomabb sütemények készültek tök felhasználásával, a tökmagból képet ragasztottunk, sünit készítettünk.

A szülők által felajánlott óriás tökökből lámpásokat faragtunk, hogy azok fénye világítson a borús esős napokon.

Mancherné Benke Borbála, óvodapedagógus