Egészséghét

Látogatás a Mezőgazdasági Múzeumba

Egészséghetünk bőséges programokat kínált az óvodásoknak. 2016. február 17-én a Micimackó és Pillangó csoportosok közösen ellátogattak a Mezőgazdasági Múzeumba. Ahol külön-külön múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. Míg a Pillangó csoportos gyerekek szervezett foglalkozáson vettek részt, addig a nagyokkal végiglátogattuk A magyar mezőgazdaság történeti kiállítását.

A múzeumpedagógiai foglalkozás témájában (Fűben-fában orvosság) heti témánkhoz szorosan kapcsolódott. Kerékgyártó Judit múzeumpedagógus varázsolta el a gyerekeket meséjével.

Hajdanán, ha valaki megbetegedett, a füvesasszonyhoz fordultak segítségért. A gyógynövények ismerete, gyűjtése nagy hozzáértést igényelt. A javasasszonyok pontosan ismerték a gyógynövények lelőhelyeit, a szedés, begyűjtés időpontját, felhasználásuk módjait. A mesékben csodás gyógyulással találkozunk: Csipkerózsika és Hófehérke a királyfi csókjától ébredt fel álmából, Rózsa királyfit a forrasztófűvel kenegette, az élet vizével locsolgatta a lánykígyó, a vadász pedig hasműtéttel szabadította ki Piroskát és a nagymamát. De Ludas Matyi már gyógyfüvekért szalajtotta az udvar népét, hogy kikúrálja Döbrögi urat. Mi ugyan nem csaptunk fel udvari felcsernek, de néhány gyógynövényt mi is megszagoltunk, és ebből szórtunk a magunk teafilterébe, amit haza is vihettünk.

Az oda-vissza út is érdekes volt, szemléltük a járműveket, és a közlekedési táblákat is tanulmányoztuk, próbáltuk kitalálni, melyik mit jelenthet. A jó hangulatot az önfeledt beszélgetés és közös éneklés csak fokozta.

Palinta Társulat Zöldségcirkusz című műsora

2016. február 19-én, pénteken újra ellátogatott óvodánkba a Palinta Társulat. Egészséghetünk zárónapján Gyárfás Endre azonos című kötete alapján a Zöldségcirkusz című foglalkoztató műsorukat láthattuk. A Bambi csoportban fél tízkor kezdődött az előadás, ahová a négy csoport gyerekei várakozással és izgalommal érkeztek.

Veres Andi (ének, gitár) közös játékra, éneklése és zenélésre hívta a gyerekeket, Olasz Bálint (elektromos gitár) kíséretével, de apró zeneszerszámok kiosztása után mindenki maga is aktívan vehetett részt a muzsikálásban. Voltak főszereplők is, akik a dalban szereplő zöldségeket játszhatták el a hatalmas síkbábokkal.

Czeizing Csilla, óvodapedagógus