EGÉSZSÉGHÉT

Mit is jelent az egészséges életmód?

Egy régi újság szerint: ”tiszta levegőt, italnak vizet, ételnek nyerset, a testnek munkát, a léleknek nyugalmat.” Napjainkban a rohanó életvitel következményeként egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód fenntartása és megőrzése. Ezért fontos, hogy az egészség a felnövekvő nemzedék érdeke, értéke legyen: egy „befektetés” a jövőbe az egyén boldogulásának elengedhetetlen feltételeként.

Mitől függ az egészségünk?

Genetikai tényezőktől, a környezettől, legnagyobb mértékben pedig az életmódunktól. Az életmódbeli hibák kijavításához pedig az emberek aktív közreműködése szükséges. Az egészséges életmódra, egészséges életvitel igényének kialakítására nevelés az óvodás életkorban kiemelt jelentőségű. Az óvodai élet során tanulják, tapasztalják meg a gyerekek, hogy az emberi testtel szeretettel, gondoskodóan kell bánni. Az élet és az egészség az ember alapvető, semmi mással nem pótolható értéke, fenntartása minden ember elemi érdeke.

Az erre való törekvés nevelőmunkánkban kiemelt egészségpedagógiai feladat. Megjelenik a mindennapos testnevelés foglalkozásokon, az „átöltözős” nagytornai foglalkozásokon, szabad játék időben a csoportszobákban és az udvaron, napi beszélgetések, témafeldolgozások keretében egyaránt.

Egészséghetünk keretében a csoportokban a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapott az egészséges életmódra nevelés. A napi beszélgetéseket változatos tapasztalatok szerzése egészítette ki. A gyerekek gyümölcslét és egészséges finomságokat készítettek, gyógynövényekkel ismerkedtek, mézes gyógyteával oltották szomjukat és természetesen a nagyobbak hatalmas sétákat tettek a településen. Mindehhez hozzájárultak a konyha dolgozói, akik finomabbnál-finomabb ételeket varázsoltak asztalunkra, kevésbé ismert, egészséges alapanyagokból.

Mindent egybevetve egy izgalmas, változatos hét részesei voltunk.

Bernáth Mihályné óvodapedagógus