Tag Archives: védőnő

Védőnői tájékoztató

Kedves Szülők!

Az új tanév kezdete alkalmából szeretném a Szülők figyelmét felhívni a gyermekközösségbe járó gyermekeket érintő egészségügyi, közegészségügyi problémákra.

Minden óvodai, iskolai évben kötelező tisztasági vizsgálatot végzek a közösségekben három alkalommal. Ekkor a gyermekek haját, kezét vizsgálom. A közösségekben gyakran előforduló fejtetű szerencsére Budajenőn ritka, de azért, hogy ez így is maradjon, szükséges a rendszeres ellenőrzés. Ha a gyermek esetleg gyakran vakarja a fejét, látható sebzések keletkeznek a tarkón, fül körül, és felmerül a gyanú a fejtetűvel fertőzöttségre, kérem a kedves Szülőket, jelezzék ezt az óvónők, vagy egyből a védőnő felé. Ez esetben az egész csoport vizsgálatával kizárható, megelőzhető a további fertőzés. A kezelés módjáról, idejéről és egyéb problémákról szívesen adok az érintett családnak személyes tájékoztatást. Mellékletben elküldöm a Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatóját is, amit minden évben a szülőknek ismertetnem kell. Kérem, olvassák el!

További közösségekben előforduló fertőzés lehet a bélférgesség. A kisgyermekkorban gyakrabban előforduló formája a fonalféreg vagy cérnagiliszta. A végbél környékére petéző, a vékony és vastagbélben élősködő bélféreg a gyermeknél különböző tüneteket okozhat, de az is előfordulhat, hogy a fertőzés észrevétlen marad. Figyelem felhívó lehet, ha a gyermek hasfájásra panaszkodik, étvágytalan, viszket a végbél környéke, kislányoknál a nemi szervek környéke, különösen éjjel jellemző a nyugtalan alvás, vakarózás. A székleten régebbi fertőzés esetén már láthatóak is a kb 1 cm hosszúságú, kis mozgó cérnadarabkára hasonlító paraziták. A felületes kézmosás, vagy a vakarózás eredményeként a köröm alatt megbúvó féregpeték az ön-visszafertőződést, és a környezet fertőzését okozzák. A féregpete 2-3 hétig életképes maradhat a tárgyakon, ruhadarabokon, poron. Ezért a gyógyszeres kezelésen felül, amit a háziorvos rendel el, a környezet nagytakarítása, a ruhák, fehérneműk mosása, vasalása is feltétele a sikeres kezelésnek.

Gyakori fertőzés a kötőhártya-gyulladás, ami a gyermekközösségekben szintén könnyen továbbterjedhet. Ha a gyermek szeme vörös, viszket, váladékozik, a továbbfertőzés elkerülése végett közösséget csak orvosi ellátás után, orvosi igazolással látogathat újra.

A gyakori náthás, köhögős felsőlégúti tüneteket okozó fertőzések estén szintén fontos, hogy a szülő az ilyen tüneteket mutató gyermekét orvosnak megmutassa. Ha a fertőző váladék a gyermekközösségben a kézzel, játékokkal továbbfertőz, az óvodai csoportban pingponglabda szerűen oda-vissza fertőzik egymást a gyerekek. Az allergiás nátha, köhögés más elbírálás alá esik, hiszen az allergia sajnos hosszú ideig tartó tüneteket tart fenn. A kettő elkülönítése az orvos feladata, ezért az orvosi igazolás a betegség után itt is indokolt.

Kérem a kedves Szülőket, hogy segítsenek megelőzni a közösségben terjedő megbetegedéseket fokozott odafigyeléssel! Ez elsősorban a saját, de a közösségbe járó minden gyermek érdeke.

2014. szeptember 17.

Gyarmatiné Fekete Csilla, területi védőnő

Elsőségélynyújtási ismeretek szülőknek

Elsőségélynyújtási ismeretek szülőknek

Időpont: 2013. Október 05. szombat 09:00-.

(Korábban: 2013. Június 29. Szombaton került megtartásra.)

Az előadás Budajenői lakosoknak ingyenes, más településről érdeklődőknek 1500 Ft lesz.

Témakörök:

 • Baleset megelőzés
 • Házipatika
 • Sebellátás
 • Vérzések ellátása
 • Égés elsősegélye
 • Csontrendszer sérüléseinek ellátása
 • Egyéb sérülések
 • Mérgezések
 • Légúti akadály
 • Újraélesztés

Érdeklődni, ill. jelentkezni a vedono@budajeno.hu  e-mailen, vagy a  +36-30 900 30 06  telefonszámon  lehet.

Gyarmatiné Fekete Csilla, területi védőnő

továbbá: Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációra is van lehetőség: Részletek …

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció  

Egy gyermek születésével a család élete megváltozik. Előfordul, hogy a változás nem teljesen zökkenőmentes. A tünetek esetenként a csecsemőnél, vagy kisgyermeknél a magatartás-szabályozás zavarában nyilvánulnak meg.

 • táplálkozás, súlygyarapodás nehézségei
 • alvásprobléma
 • krónikus sírás
 • viselkedésproblémák
 • szobatisztaság körüli zavarok … stb.

Megoldást nyújthat a  szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció.

GYARMATINÉ FEKETE CSILLA

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

Tel: +36-309003006