Tag Archives: ünnep

KARÁCSONYVÁRÓ DÉLUTÁN

2017. december 20-án szerdán

karivaro

Karácsonyi vásár az óvoda előtt

Idén december 7-8-án tartottuk a már hagyománnyá vált karácsonyi vásárunkat. Két sátorban fért csak el a sok finom sütemény és kézzel készített karácsonyi apróság, amit az óvó nénik és a lelkesebb szülők készítettek.

 A csoportok idén is készültek valamivel: só-liszt gyurmából készült karácsonyfadíszt, gömbdíszt, hógömböt és karácsonyi receptfüzetet készítettek a gyerekek.

A jó hangulatról vidám karácsonyi zene gondoskodott.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, az esőfelhők gyülekeztek ugyan felettünk, de szerencsére nem zúdult a nyakunkba égi áldás.

A sütemények nagyon népszerűek voltak, az utolsó morzsáig minden elfogyott, amit aztán a felnőttek forralt borral, a gyerekek teával öblíthettek le. Eközben mindenki kedvére választhatott a szebbnél szebb portékák közül. A sok önzetlen felajánlásnak és segítségnek köszönhetően eredményesen zárult vásárunk.

Mancherné Benke Borbála

óvodapedagógus

Karácsonyi vásár 2017. dec. 7-8.

Karácsonyi Vásár 2014

Egy kis nemezelés – nemezelt angyalka készítése

nemezeles

Húsvét az óvodában

Húsvét az óvodában

A húsvéti készülődés során felelevenítettük a lassan feledésbe merült népszokásokat. A gyermekek többféle technikával tojást festettek (népi motívumokkal díszített, berzselt tojás), a kézműves foglalkozások a „nyuszis csodák” elkészítése köré szerveződtek. Minden csoportunkban az óvodapedagógusokkal közösen tojásfát készítettek a gyerekek, igazi húsvéti hangulatot teremtve az óvodában. Az ünnephez kapcsolódóan énekeket, mondókákat tanultak az életkori sajátosságaiknak megfelelően. A Bambi csoportban a locsolás hagyományát is felelevenítették.

Húsvétra hangolódásunk tetőpontja a szinte már hagyománnyá vált „tojásvadászat”, melynek során minden csoport ellátogat egy-egy családhoz. Idén sem volt ez másként. A gyerekek kosarakkal a kezükben indultak el, hogy húsvéti tojások után kutassanak Budajenő utcáin. A séta során minden kertbe bekukucskáltak, jobbra- balra kapkodták a tekintetüket, hátha látnak valahol tojást megbújni a fűben. Végül minden csoport talált olyan kertet, ahol „járt” a nyuszi, köszönet érte a lelkes szülőknek. A Micimackó csoportos gyerekek igazi nyuszikkal is találkozhattak, megsimogathatták, etethették a tapsifüleseket. A gyerekek arcukon boldog mosollyal, tele kosarakkal térhettek vissza az óvodába. A tojásokat boldogan mutatták az értük érkező szüleiknek és lelkesen mesélték élményeiket.

Március 15-ei megemlékezés az óvodában

Március 15-ei megemlékezés az óvodában

Nemzeti ünnepünket hosszas készülődés előzte meg óvodánkban. A kisebb csoportok nemzeti színű zászlókat ragasztottak, a nagyobbak kokárdát festettek, Magyarország címerét színezték ki.

A gyerekek lelkesen énekelték a katonadalokat, a fiúk csillogó szemmel hallgatták a huszárokról szóló történetek sokaságát. Megismerhették Kossuth Lajos és Petőfi Sándor nevét, képeken felismerhették őket, ahogy a magyar nép élén szónokolnak.

Március 14- én az óvoda ajtajára is kokárda került és hatalmas zászló lobogott a szélben, ünnepre hívva az ovisokat. A gyerekek ünneplőbe öltözve, szívük fölött nemzetiszín kokárdával érkeztek.

Minden csoport összegyűlt, hogy meghallgassuk a nagycsoportos gyerekek műsorát.

Közösen lehettünk tanúi, ahogy a nagyok őszinte tekintettel szavalták a „Talpra magyart”, énekelték, hogy „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A kisebb csoportok is énekeltek huszárdalokat, verset, mondókát szavaltak.

Az ünnepség után minden gyerek egy-egy nemzeti színű zászlót tűzött az óvoda előtt található emlékműhöz, így tisztelegve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A kipirult gyermeki arcokat látva, bennünk, felnőttekben megfogalmazódott az ünnep üzenete, hogy milyen nagy dolog a szabadság!

Mancherné Benke Borbála

Karácsony az óvodában, 2013

Karácsony az óvodában

Már az adventi időszak kezdete óta lázas készülődés folyt az óvoda falai között. Minden csoport versekkel, énekekkel, a nagyobbak Betlehemes játékkal készültek a karácsonyi ünnepségre. Az advent szó jelentése is ez: várakozás, készület valamire.

Ahogy hétről- hétre meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyákat és közeledett a karácsony, egyre szebben szóltak a versek, tisztábban az énekek, az egész óvoda karácsonyi díszbe öltözött és a szívekbe öröm költözött. Hiszen megérkezett, amire várakoztunk.

Az angyalok karácsonyfával és sok szép ajándékkal lepték meg a kicsiket és nagyokat. Az ünnepség reggelén a gyerekek csodálkozva járták körbe a fát, számolgatták rajta a díszeket, találgatták, hogy melyik csomag, milyen ajándékot rejthet. Minden az ünnepről szólt, felcsendültek az ismert karácsonyi dallamok és a gyerekek, mint kis angyalok, arcukon boldog mosollyal adták elő műsorukat. Mind a négy csoport készített ajándékot a szülőknek, a meghívott vendégeknek, akik eljöttek, hogy együtt ünnepelhessünk ezen a szép napon. A műsor után ezt át is adták nekik, hogy aztán örömtől kipirult arccal fussanak vissza a karácsonyfához ajándékot bontani.

Ezután kezdődött az önfeledt játék, külön boldogság volt minden gyereknek, hogy az új játékokat szüleikkel próbálhatták ki először. A délelőtt végén minden visszakerült a karácsonyfa alá, hogy az újesztendőben tovább játszhassunk vele!

Reméljük, hogy az adventi várakozás végén minden családban áldott, örömteli volt a karácsony, és az örömünket, szeretetünket nem felejtjük el továbbadni embertársaink felé is!

Mancherné Benke Borbála

Karácsonyi Ünnepség

Kedves Szülők,

A Budajenői Óvoda gyermekei és dolgozói nagyon sok szeretettel meghívják Önöket,
2013. december 19-én tartandó Karácsonyi Ünnepségünkre. 

Kezdési időpontok:

  • Pillangó csoport: 09:15
  • Micimackó csoport: 09:45
  • Bambi csoport: 10:20
  • Misimókus csoport: 11:00

Mindenkit várunk szeretettel!

Meghívó a Karácsonyi Vásárra