Tag Archives: nyílt hét

Nyílt napok a Misimókus kiscsopotban

A nyílt hét reggelein minden szülő és minden gyermek egy picit izgatottabban ébredt! „ Anya, ma te is ovis leszel velem! De boldog vagyok! – kiáltott fel kislányom az ágyban kócos hajjal!

A szülők boldogan kuporogtak a padon és figyelték csemetéjüket, akik a kezdeményezések előtt felhőtlenül játszottak.

Sokszor próbáltam elképzelni, hogy a kislányom hogyan játszadozhat az oviban, mikor én becsukom magam mögött a régi, nehéz, barna ajtót, melyek a kedvenc ovis játékai, hogyan viselkedik, viszonyul a többiekhez… De melyik szülő nem gondol erre nap, mint nap?! E napokon ezekbe is betekintést nyerhettünk.

Az első nap a tornáé volt. A gyerekek ügyesen futottak a tornazsákokért és izgalommal teli, ragyogó szemekkel igyekeztek megmutatni a szülőknek, hogy ők már milyen ügyesen, EGYEDÜL tudják felvenni a tornaruhát. Kiscsoportosok lévén, bizony ez nagydolog! A szülők örömmel figyelték, ahogy azok a pici gyerekek, akik nemrég még pelusosak voltak, milyen ügyesen öltöznek-vetkőznek. Természetesen még elkél azért a segítség, hogy egy-két ruhadarab a megfelelő helyre kerüljön, vagy egyáltalán felkerüljön, de az óvó nénik és Regina néni erre nagy gonddal ügyelnek. A tornaórán Rita néni mutatta be és magyarázta el a feladatokat. A játékos, ügyességi feladatokat a kicsik kivétel nélkül élvezettel végezték el. Gyakorolták az egyensúlyozást padon, majd ezt követték a gyorsasági feladatok játékosan és sok-sok futás, ami néha fogócskába fulladt. A torna közben a gyerekek izgatottságát és talán teljesítőképességét is fokozta az, hogy tudták, mi ott vagyunk, ma megmutathatják, milyen ügyesek. A mozgást követően kellően felfrissülve és megéhezve a tízóraira keresgélték helyüket az asztaloknál. Ekkor jött el a búcsú ideje, bár én egész nap tudtam volna figyelni a kislányomat.

Csütörtök reggel ismét sok szülő ücsörgött a padokon a csoportszobában. A lányok pörgős szoknyában a fiúk pedig ingben érkeztek a néptánc foglalkozásra. Györgyi néni és Tünde néni kedvesen és lelkesen kezdtek rá a gyerekek számára már nem ismeretlen nótákra. Az élő hegedűszó nagy élményt jelent a picik számára. Igaz, itt-ott még apró tipegő és bizonytalan lépéseket láttunk, de a ritmuson és az élőzene varázsán van még a hangsúly, nem a koreográfián.

A harmadik nap daloltak, körjátékoztak és mondókáztak a gyerekek, de nem akárhogy, németül. Figyeltek, figyeltek feszülten a kis szemeikkel és füleikkel, hogy jól értsék és ismételjék Tündi néni mondatait. Láthattuk, hogy ismerik és szeretik ezeket a játékokat. Talán nem minden szót és mondatot értenek, de mondják és éneklik, ezzel is gyakorolják a kiejtést és szokják a nyelvet.

Eltelt a három nap, és mi, szülők láthattuk, hogyan is telik néhány aktív tevékenységgel teli délelőtt. Gyermekeink ovisok lettek és több-kevesebb sikerrel, de igyekeznek „beállni a sorba”, felkészülni a következő évekre, ahol még több kihívás és tanulnivaló várja őket!

Az óvó néniknek és Regina dajka néninek kívánunk további sok türelmet és kitartást!

Egy „kiscsoportos” szülő

Nyílt hét a Pillangó csoportban (2015. február 9- 12.)

Nyílt hét a Pillangó csoportban (2015. február 9- 12.)

Kis-középső csoportos gyerkőceink életébe rövid betekintést nyertünk február 9-től 12-ig, a „nyílt hét” alkalmával.

A hét első napja névsorolvasással indult, majd a gyerekek szépen , fegyelmezetten átöltöztek a torna foglalkozáshoz. Szandra néni német és magyar nyelven egyaránt diktálta a feladatokat, melyek közül a legizgalmasabb a babzsákkal és egyensúlyozással nehezített akadálypálya volt, amit Barbara és Ildikó néni segítségével remekül megoldottak. Egész héten örömmel tapasztaltuk, hogy a német nyelv mindennapos, folyamatos használatának eredményeként gyermekeink – a mondókákon és énekeken túl – milyen ügyesen, gyakorlottan reagáltak a német nyelvű kérdésekre illetve vezényszavakra is.

Kedd reggel a Pillangó csoport kis tagjai izgatottan várták Klári néni játékos, ritmus és zenei készségfejlesztő „Zeneovi” foglalkozását. Hasonló szeretettel és lelkesedéssel fogadták csütörtökön a „Néptánc” órára érkező Györgyi és Tündi nénit. Az élő hegedűszó varázsa és a körtáncot, illetve páros táncot bemutató 4- 5 évesink pillanatok alatt remek hangulatú Táncházat varázsoltak a csoportszobából.

Másnap Barbara néni „A Kisgomböc” című mesés bábjátékát a kicsik szájtátva figyelték, majd a történet megbeszélését követően, a nap fénypontját a közös kókuszgolyók készítése és elfogyasztása jelentette.

Minden évben nagy öröm gyermeknek és szülőnek egyaránt, amikor pár órára részesei lehetünk ovisaink- nélkülünk eltöltött- mindennapi életének. Köszönjük szépen az idei hét lehetőségét is!

Vermes-Bártfai Zsuzsanna

Betekintés a kiscsoport hétköznapjaiba

Betekintés a kiscsoport hétköznapjaiba

Április második hetében nyílt hetet tartott a Pillangó csoport.

A legtöbb „kiscsoportos” szülő izgatottan várta, hogy ha csak pár órára is, de betekintést nyerhessen az óvoda legkisebbjeinek mindennapjaiba.

A nap kötetlen játékkal kezdődött, amibe a szülők is bekapcsolódhattak, a kicsik megmutathatták kedvenc játékaikat, kedvenc játszóhelyüket a barátságos, vidám hangulatú csoportszobában.

Majd szinte varázsütésre a gyerekek abbahagyták a játékot és a rajzolást, és Barbara néni kedves kis dalára kezdték elpakolni a játékokat, majd sorban leültek a szőnyegre.

Minden nap más és más foglalkozást tartott Barbara néni, kezdve a külső világ tevékeny megismerésével, játékos testnevelésen át, az énekkel, a néptánccal. Pénteken az óvó néni látványos mesélése és az azt követő közös színezés zárta a sort.

Örömmel láthattuk, hogy a gyerekek, bár még csak nemrég kezdték az ovit, milyen bátran énekelnek egyedül, ügyesen, párban „ropják” a táncot Györgyi néniékkel, és milyen sok mondókát, éneket ismernek már, nem csak magyarul, hanem németül is, Bori néninek hála!

A délelőtt második felében a foglalkozások befejeztével a lelkes kis csapat fáradtan, de jóízűen fogyasztotta el a finom gyümölcsöket, amiket Emőke néni tálalt nekik, majd önfeledt játék következett a délelőtt hátralévő részében az udvaron.

Édesanyaként nagyon hálás vagyok (és ezzel gondolom a többi szülőtársam is egyetért) az óvó néniknek, dadusoknak, hogy ilyen nyugodt, barátságos légkörben tölthetik gyermekeink az ovis éveiket.

Egy „kiscsoportos” Édesanya

Nyílt hét a Micimackó csoportban – 2013.

Nyílt hét a Micimackó csoportban

Kislányunk, Lujzi, már második éve jár az óvodába, kisközépsős lett! Idén is izgatottan vártuk a nyílt hetet, hogy egy-két órára mi is bepillantást nyerjünk vidám ovis életébe.

Még a reggeli készülődés is gördülékenyebben ment ezeken a napokon,  hiszen  Anya és Apa nem sietett dolgozni, hanem együtt maradtak vele az oviban.  Lujzi életében először önállóan válogatta össze kis ruhácskáit és egyedül öltözött fel.

A szépen dekorált, barátságos csoportszobában üldögélve nézhettük a kis ovisok önfeledt játékát, megfigyelhettük, hogyan  barátkozik, viselkedik kortársaival,  megmutathatta kedvenc játékait, babáit, meséit. Éva néni, Bori néni és Marika néni szeretettel irányították a kis csoportot, kérésükre a játékok számunkra hihetetlen gyorsan kerültek vissza a polcokra, kosarakba, hiszen a foglalkozások csak szép rendben kezdődhettek.

Klári néni tartotta zeneovit, gyermekkorunk  már-már elfeledett énekeit csalta vissza emlékezetünkbe. Miközben a gyerekek körben állva lelkesen fújták a „Süss fel Nap” énekét, valóban kiderült az ég. Jó volt látni, mennyire élvezik a közös éneklést, körtáncot, lelkesen  jelentkeztek hunyónak, majd izgatottan várták, vajon előkerül-e az eldugott plüss állatka a babakocsiból énekük (és Éva néni) segítségével.

A külső világ megismerése foglalkozás Bori néni  vezetésével zajlott. A gyermekek egymás szavába vágva, okosan sorolták a baromfi állatok testrészeit, majd az állatok német nevét is próbálgatták kiejteni. Az előre kivágott állatkákat szép színesre kiszínezve ragasztották fel a hatalmas óriás baromfiudvar plakátra.

Gyermekek és szülők egyaránt izgatottan várták a néptáncot. Györgyi néni lépéseit utánozva járták a csárdást, karikást, palotást, a kislányok, kisfiúk párba állva pörögtek, forogtak, tapsoltak. A tiszta ének és gyönyörű hegedűszó feledhetetlen hangulatot keltett mindegyikünkben.

Éva néni segítségével a gyerekek a Gomba alatt című mese hőseivé változtak át, kis hangyaként, pillangóként, nyusziként bújtak be az esernyőből átalakított piros pettyes gomba alá, hogy meg ne ázzanak. A mese végén együtt oldották meg a rejtélyt, hogy mindez csak a gomba növekedése miatt volt lehetséges.

Szülőként nagyon hálásak vagyunk Éva néninek, Bori néninek és Marika néninek, hogy gyermekeink ilyen nyugodt, szeretetteljes, barátságos légkörben élhetik ovis éveiket!

 Kár, hogy egy évben csak egyszer van nyílt hét a csoportban!

Hertel Katalin, szülő

Képek a Micimackó Galériában