Tag Archives: kézművesség

Egy kis nemezelés – nemezelt angyalka készítése

nemezeles

Dióünnep 2014

„Erre csörög a dió, …”  Dióünnep az óvodában

Hagyományokhoz híven idei évben is megrendezésre kerül a dióünnep – igaz egy kis egy kis csavarral- annak érdekében, hogy minden ovis részt vehessen rajta és kedves élményekkel legyen gazdagabb.

Szeptember utolsó hetében az oviban a mindennapokat átszövi a dió és a vele való foglalatosság, amit a pénteki napon (2014. október 3.) egy vidám, játékos, zenés nap fog lezárni és emlékezetessé tenni.

Ennek helyszíne az óvoda és annak udvara lesz.

 

Programok

 9:15- Óvónénik bábelőadása

   Gyümölcs evés, ivás

10 órától Táncház Györgyi nénivel és Tünde nénivel

10:30-tól ügyességi játékok pecsétgyűjtéssel egybekötve –nyeremények

12 órakor ebéd, ebéd után kiscsoportban alvás

13 órától kézműveskedés

14:45 uzsonna

15:30 Napvirág Zenekar koncertje – A koncertre szeretettel várjuk a szülőket és a testvéreket is!

————————————–

Kedves Szülők,

Hagyományokhoz híven idei évben is megrendezésre kerül a Dióünnep.

Sok-sok színes, vidám ügyességi játékra is sor fog kerülni, ahol a gyerekek pecséteket gyűjtenek és megfelelő számú pecsét után ajándékot fognak kapni.

Kérjük, hogy ezen ajándékokkal – újszerű, otthon már megúnt, leselejtezett, de még használható játékokkal, íróeszközökkel, esetleg mesekönyvekkel, kisebb ajándéktárgyakkal – támogassátok a nyereményosztást. Ezen felajánlásokat kérjük az óvó néniknek
2014. október 02-val, csütörtöki nappal bezárólag adjátok át.

A gyerekek nevében előre is köszönettel:

Szülők Óvodai Szövetsége

 

Ovisok tavasza – 2014.04.04.

Ovisok tavasza

Az óvodában már hetek óta április első péntekjére készültünk. Ezen a verőfényes tavaszi napon rendeztük meg az „Ovisok tavaszát”.

Mindenki egy színes árvácskával, százszorszéppel érkezett és a sok virágnak közösen kerestünk helyet az óvoda udvarán, ezzel is jelezve, hogy a tavasz megérkezett a budajenői óvodába.

Délelőtt a Fabatka bábszínház meséit nézhették meg a gyerekek. Csillogó szemmel figyelték a sündisznócska és a medve kalandjait. Az előadás végén a mese szereplői útra keltek a teremben és mindenki közelről is megcsodálhatta őket, a bátrabbak meg is simogathatták a kedvencüket.

A friss levegőn zenére tornáztunk az egyik anyuka, Patona Borbála irányításával. Ezt követően kezdődtek a színes kézműves programok. Készíthettek papírforgót, fűzhettek gyöngyből karkötőt, nyakláncot, virágmagokat ültethettek üres műanyagpalackokba, mint egy kis „üvegházba” vagy nyuszit barkácsolhattak fakanálból a gyerekek. Különleges élményt jelentett, hogy szabadon járhattak át a csoportokon és mindenhol tevékenykedhettek valamit.

A legnagyobb sikere a csillámtetoválásnak volt. Hosszú sorok kígyóztak, hogy kaphassanak egy csillogó pillangót, kutyust, cápát vagy csiga-bigát a kezükre.

Ebéd után aztán folytatódott a tavaszi nap, a nagyobbak örömére alvás nélkül. A két kisebb csoport a kisudvaron, a két nagyobb pedig a játszó udvaron ültette el a virágpalántákat ládákba és a kiskertekbe. A gyerekeknek legjobban a locsolás tetszett, alig győztük a kis locsolókannákat újratölteni vízzel.

Az ültetésben már az aktívabb, lelkesebb szülők is részt vettek, segítettek színesebbé varázsolni az óvoda udvarát.

A napot a Napvirág zenekar koncertje zárta. Kicsik és nagyok, szülők és testvérek együtt táncoltak, énekeltek. A koncert egy igazán vidám lezárása volt egy madárcsicsergéses, igazi tavaszi napnak.

Köszönjük szépen a szervezésben, lebonyolításban részt vevő szülők segítségét!

Mancherné Benke Borbála, óvodapedagógus

Képek a Galériában

Családok tavasza – Ovisok tavasza

Kedves Gyerekek és Szülők,

A “Családok tavasza”  esemény idén és ezt követően már mint “Ovisok tavasza”  kerül megrendezésre SZÓSZ és Óvodai dolgozók együttes szervezésében az óvodában.

Idén 2014. április 04. pénteki napon kerül megrendezésre.

 • 9:15 órától zenés-bábos előadást néznek meg a gyerekek az óvodában a Fabatka előadásában
 • A műsort követően kézműves foglalkozáson,  és vidám tornán vesznek részt. Csillámtetoválás is lesz ! Ezen délelőtti programra csoportonként 2-2 szülő segítségét várjuk: óvónénikkel kérjük egyeztetni!
 • Ebédet követően – alvás helyett –  virágokat ültetnek az udvaron- , kérjük aki tud, óvónénikkel egyeztetve hozzon virágpalántákat, magokat. Ide már várjuk a szülőket, testvéreket is!
 • 15 órától a  Napvirág Zenekar zenés koncertje zárja ezt a vidám napot!

Bízzunk benne, hogy  Mindenki jól fogja magát érezni és kellemes tavaszi kikapcsolódás örömmel tölti meg a szíveket!

Várjuk visszajelzéseiteket, észrevételeiteket!

Az emlékeket színes rajzokban, mesékben is visszavárjuk!

Ovisok tavasza

A Nemez – mese folytatódik…

A Nemez – mese folytatódik…

 Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy óvodánk kézműves szakkörének vezetője, Hegyaljai Tünde a XIV. Országos Textiles Konferencia pályázatán ezüst dijban részesült.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által meghirdetett „Gyapjú a magyar textilkultúrában“ cimű pályázatra 904 db alkotás érkezett Himző-, Szövő-, Nemez-, Csipke-, és Viseletkészitő kategóriában.

A pályázat célja olyan alkotók munkáinak bemutatása, akik alkotásaikkal, munkáikkal tovább éltetik a hagyományt és a hagyományos népi kézművességet.

A három napos konferencián neves etnográfusok, iparművészek, textilművészek, művészettörténészek előadásait hallgathatták meg a résztvevők. Például előadást tartott Dr. Andrásfalvy Bertalan, Jankovics Marcell, Nagy Mari, Kányási Holb Margit, Lőrinc Etel, a Norvég és Ír Népi Iparművészet Fejlesztési Intézetének képviselői.

A pályázat kiemelt támogatója között szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kultúrális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

Tünde nemezszőnyegei, lakástextilei és mackói a zsűri tetszését is elnyerték.

A konferencia zsűrizett munkái megtekinthetők március végéig Békéscsabán a Munkácsy Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban.

Kívánunk munkájához sok sikert és örülünk, hogy mesevilágának a mi gyermekeink is részesei lehetnek az óvodában!

 

Benka Krisztina

megbízott óvodavezető

Meghívó a Karácsonyi Vásárra

Karácsonyi vásár – FELHÍVÁS

Kedves Szülők,

Hamarosan, 2013.december 5-én és 6-án kerül megrendezésre a hagyományos óvodai
karácsonyi vásár, aminek a bevételét szokás szerint az óvodások javára kívánjuk fordítani.

Korábbi évekhez hasonlóan várjuk a felajánlásokat akár kész munkadarabokra, vagy adott ajándéktárgyak otthoni elkészítésére.

Kérjük, küldjétek meg – SZÓSZ tagoknak jelezzétek szóban, vagy e-mailben –, hogy milyen ajándékokat javasoltok és tudtok felajánlani, illetve elkészíteni. Azt is kérjük jelezni, hogy ezen felajánlásoknak van-e alapanyag, vagy egyéb költsége.

Idén szeretnénk a karácsonyi vásárt több sátorba szervezni. Szeretnénk, ha az óvodások munkái mellett, új vagy újszerű mesekönyvek is helyet kapnának, ezért kérjük a felajánlások során erre is gondoljatok, illetve a felajánlott könyveket az óvónéniknek, vagy SZÓSZ tagoknak adjátok át.

Újdonságként míves, magas értékű ajándéktárgyakat is licitre bocsátunk, aminek értéke szintén az óvoda javára kerülne felhasználásra. A felajánló részére természetesen az általa előre megadott összeget a licit árából értékesítés során visszaadjuk. A licitre bocsátott tárgyakról folyamatosan fogjuk a tájékoztatást közzétenni.

Amennyiben érkezik sütemény, apró falatka vagy bor felajánlás is, abból szívesen megvendégeljük a vásárt meglátogatókat büfé keretében.

Az ötleteket, javaslatokat, felajánlásokat ezen a héten várjuk, és jövőhéten felosztjuk, hogy milyen ajándékok, milyen anyagokból, kik által fognak készülni. Kérjük, ne csak karácsonyi témájú legyen a javasolt ajándéktárgy, hiszen egy ajándékot az év bármely szakában lehet szeretni, nézegetni vagy használni.

Kérjük, aki szeretne részt venni az árusítással kapcsolatos teendőkben (pakolás, felügyelet, árusítás), az jelezze a SZÓSZ tagok vagy az óvónénik részére.

Sajnos az idő nagyon sürget, ezért várjuk a mielőbbi visszajelzéseket!

Bízzunk benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is aktívak és segítőkészek lesztek! Minden segítséget és felajánlást örömmel és köszönettel fogadunk!

Óvodás gyermekeink nevében köszönettel: SZÓSZ és Óvoda dolgozói

Egy kis nemezelés – Nov.15-én

Egy kis nemezelés – egy kis kikapcsolódás

nemez1

nemez2

Kedves Anyukák!

Közelednek a gyertyagyújtogató ünnepek, készítsünk együtt nemezelt gyertyatartót, hangulatlámpást!

Ha van kedvetek kipróbálni a nemezelést, szeretettel várlak Benneteket! A technika elsajátításával könnyedén tudtok majd táskát, tároló dobozt, kesztyűt is készíteni.

Időpont: November  15. péntek este  18.00 –  20.30

Részvételi díj: 2.200 Ft, amely tartalmazza a felhasznált gyapjú költségét.

Ezen felül választhatsz díszítő anyagot :

 •  hernyóselyem 500 Ft / csomag,
 • indiai selyem cérna 500 Ft/ dkg
 • csillogó szálak   500 Ft/ csomag
 • szintetikus szál   500 Ft/ csomag
 • fürtök   500 Ft/csomag

Kérlek hozzatok magatokkal:

 • 1db 1literes öblösebb szájú befőttes üveget
 • 1 db konyharuhát
 • 1 db kisebb vizestálat
 • 1db kis törölközőt, kéztörlésre
 • 1 db mosogatószivacsot

Helyszín: Budajenői Művelődési Ház

Várlak Benneteket szeretettel:

 Hegyaljai Tünde

Tel.: 06 20 9 731 769, hegyaljai.tunde@gmail.com

Dióünnep 2013. október 05.

Szeretettel várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket, családokat

2013. október 05. szombat 13:00- 18:00,
Budajenő, Művelődési Ház – Belépés: DÍJTALAN

Programok:

Dió Kiállítás – minden ami dióból készült, vagy dió alakú

Sütiverseny – lényeg a dió és, hogy finom legyen!

 • Nevezési határidők: helyszínen október 05-én 13:30-ig
 • Kóstolás, megtekintés, zsűrizés: 14 órától
 • Eredményhirdetés, díjátadás: 17:30 óra

Diós vetélkedő

 • Folyamatos pontvadászat értékes nyereményekért!
 • Diós-játékos feladatok kicsiknek és nagyoknak
  • Kézműves-kuckó
  • Rajzolás
  • Vers-, mesemondás
  • Ügyességi játékok

Zenés program 15:30-16:30

 • Meghívott vendég: Áldás Együttes – www.aldasegyuttes.hu

Uzsonna a gyerekeknek 15:00-tól

Jókedv, móka, kacagás, és sok-sok DIÓ!

Szervező: Szülők Óvodai Szervezete

—- — —

Kedves Szülők!

Köszönettel fogadunk minden játékot, könyvet, ajándékot, amit fel tudtok ajánlani a
Dióünnep játékos vetélkedőjének nyereményeihez.

A nyereményként többek között a TOPI Játszóház, Telki is felkínált
5 db ingyenes belépőjegyet a Játszóházba.

Felajánlásokat kérjük, hogy 2013. október 04. péntek 12 óráig
tegyétek az Óvoda bejáratainál kihelyezett gyűjtő zsákokba,
illetve az Óvodavezetőnek adjátok át.

Minden felajánlást, segítséget, nemes gesztust
köszönettel és örömmel fogadunk! 

Dióünnep 2013_Meghívó

Dióünnep_játékgyűjtés Felhívás

Dió Ünnep 2013. Pontgyűjtés szabályai:

 • Pontgyűjtő lapot kérhetnek a játékokban részt venni szándékozó gyermekek.
 • Hol lehet pontot szerezni?
  • Minden leadott sütemény 1 pontot ér.
  • Minden leadott kiállítási tárgy 2 pontot ér.
  • Minden vetélkedőn, vetélkedőként 1-1- pont gyűjthető.
  • Éneklés, vers-vagy mesemondás színpadon, hangszóróba 2 pontot ér.
  • Kézműves asztaloknál minden elkészített tárgy 1-1 pontot ér.
 • A pontokat az adott területen felügyelő, játékot vezető felnőttek nyomdapecsét formájában adják- nyomják a Pontgyűjtő lapra.
 • Az ajándékok összegyűjtött 5 illetve 10 pont után vehetők át 1-1 alkalommal a „Zsákbamacska” asztalról. Az átadás-átvételt a játékosztó jelöli.
 • Betelt gyűjtőfüzet adatokkal kitöltve a „varázsgömbbe” tehető.
 • A nap végén értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra a leadott pontgyűjtők részére. A nyeremények csak a sorsoláson jelenlevők között kerülnek kisorsolásra!

Gyereknap – 2013.06.04. helyett 06.11.-én kedden

Gyereknap – 2013.06.04. helyett 06.11.-én kedden

gynap

Az esemény ZÁRTKÖRŰ. A programokat az óvónénik szervezik és bonyolítják a SZÓSZ támogatásával.

A rendezvény idején minden csoportból 2-2 szülő fog segédkezni: főként a lovas kocsikáztatásnál és az ugrálóvárnál.

A gyermeknap alkalmából a tízórai finom zabpelyhes, gyümölcsös muffin lesz, ami a Telkiben levő  Audrey Cukrászda & Pékség ajándéka.
Előre is nagyon köszönjük e nemes gesztust!