Tag Archives: hagyományőrzés

Tavaszi programok az óvodában

Márciusban számos időjósló nap van pl. „Sándor, József, Benedek, akik zsákban hozzák a meleget.” József napján (március 19.) a gazda így bocsájtotta útjára a kaptár lakóit: „Atya, Fiú, Szentlélek, Isten nevében induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!” E napon „Szent József kiosztja a sípot”, hogy megszólalhassanak a madarak. A megfigyelések szerint a József napi szivárvány árulkodó jelei a következők: a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros pedig bőséges bortermést ígér.

Húsvét

Pedagógiai Programunk egyik fő alappillére a hagyományok ápolása. Ezért ebben az évben sem maradhatott el, hogy a gyerekekkel közösen készüljünk a húsvétra, ami az idén április 21-22-re esett. A húsvéti hímestojás készítése régen a lányok, asszonyok dolga volt, de az óvodában a fiúk sem maradtak ki belőle. Egy-egy csoportban természetes festékanyaggal ismerkedtek meg a gyerekek (hagymalevél – „berzselés”), más csoportokban új technikákkal díszítették a húsvét egyik jelképét. A tojásfestés mellett tavaszi asztaldíszek is készültek az ünnepi asztalra, tavaszi kopogtatók az ajtóra.

A húsvéti ünnepkörben fontos szerepe van a víznek, szépség- és egészségvarázsló hatást tulajdonítanak neki. Óvodánk több csoportjában szerveztek az óvónénik locsolkodást. A fiúk verssel, illatos vízzel készültek, a lányok kis meglepetéssel köszönték meg a kislegények figyelmességét.

A húsvéti készülődést minden csoportban „tojásvadászattal” zárták. Egy-egy közel lakó családhoz ellátogatva keresték a gyerekek a „nyuszi által” elrejtett meglepetéseket.

Ezúton is köszönjük a szülők segítségét, közreműködését és a vendéglátást.

Májusfa állítás

Május elsejét megelőző munkanapon az óvoda udvarán is állítottunk májusfát, amely számunkra a tavaszi újjászületést jelképezi. A fát szalagokkal díszítettük, majd közös erővel felállítottuk. Tavaszi dalokkal, körjátékokkal köszöntöttük az éledező természetet.

Ovisok tavasza

Óvodai oktató-nevelő munkánk során fontos szerepet kap a környezeti nevelés, a természetes és épített környezet védelme. Ezt kiemelve és hangsúlyozva szervezzük minden évben az „Ovisok tavasza” rendezvényünket, ami egy egész hetet átölelő programsorozat.

Ügyességi játékok szervezésével kezdődött a hét, amit az esős idő miatt végül a csoportszobákban sikerült megvalósítani. A sikerélmény így sem maradt el.

A hét következő napján nagy tavaszi kézműveskedés vette kezdetét. Ennek köszönhetően a tavasz színeibe öltöztek a csoportszobák, öltözők.

Szerdán táncházzá alakult az óvoda legnagyobb csoportszobája. Kicsik és nagyok együtt ropták a táncot Dallosné Kovács Györgyi nénivel és Borka Ráhellel. A talpalávalót Borkáné Kovács Tünde húzta. Gyerekek, felnőttek egyaránt nagyon jól érezték magukat ezen a rendhagyó néptánc foglalkozáson.

Az „ovisok tavasza” rendezvényünk kiemelt eseménye, hogy a gyerekek által hozott virágpalántákat ládákba ültetve tavaszi hangulatot varázsolunk az óvoda udvarára. A virágokat egész nyáron gondozzák a gyerekek, így szereznek tapasztalatot, alakul felelősségérzetük.

A hét eseményeit a Réparetekmogyoró duó koncertje zárta, amelyre a szülőket és a kisebb testvéreket is invitáltuk. A jó hangulatú, vidám, mindenkit megmozgató zenés előadás kellemes élményeket hagyott kicsikben-nagyokban egyaránt. Köszönjük szépen az Önkormányzatnak és az óvoda alapítványának, hogy ez a koncert megvalósulhatott a Hagyományőrzők Házában.

Az óvoda dolgozói

Farsang az óvodában

Február harmadik hete a tavaszvárás ősi örömünnepének, a farsangnak jegyében telt az óvodában. A hét elejétől vidám dalokkal, versekkel ismerkedtek a gyerekek mind a négy csoportban. A vidám színek, változatos formák megjelenése jellemezte a vizuális tevékenységek témáját. A szorgos kezek munkájának köszönhetően csillogó-villogó papír szemüvegek, ijesztő busó állarcok és vicces ruhába öltöztetett papír bohócok díszítették a csoportszobákat, öltözőket.

A hét eseményei csütörtökre érték el tetőpontjukat, a gyerekek ezen a napon jelmezben érkeztek az óvodába. A lányok körében a hercegnők, királylányok, míg a fiúknál a szuperhősök voltak a legnépszerűbbek. A kreatív, ügyeskezű szülőknek köszönhetően sok házi készítésű jelmezben is gyönyörködhettünk (süni, páva, sárkány, denevér, indián, csiga, dinoszaurusz), amiknek mindig különösen örülünk.

A délelőtt különleges programja volt az óvónénik dramatikus játéka, melynek során a Brémai muzsikusok című mesét adtuk elő a gyerekeknek. Az őszinte gyermekkacaj és taps volt a jutalma nevelő közösségünknek a nem mindennapi előadásért. A dramatizálást közös tánc és mulatság követte.

A nap folytatásában versenyjátékok, mókás ügyességi játékok tették emlékezetessé a napot.

Az elmúlt évek hagyományaival ellentétben az óvodások jelmezes, álarcos maskarázása nem ért véget egy nap alatt. A pénteki napon is lehetőséget biztosítottunk a jelmezbe bújásra, a móka és kacagás jellemezte ezt a napot is.

A telet elijesztő jelmezek, különleges vidám játékok mellett a nagy evéseknek-ivásoknak is mágikus jelentősége volt ezeken a napokon, amivel az ébredező természetet is hasonló bőségre késztettük. Ezúton is köszönjük a konyhai dolgozóknak, hogy a farsang jellemző étele, a fánk sem hiányzott az asztalról, amelynek elfogyasztásától szintén a következő év bőségét reméljük.

Bízunk benne, hogy farsangi mulatságunkkal sikerült elijesztenünk a telet és hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.

Benka Krisztina

KARÁCSONYVÁRÓ DÉLUTÁN

2017. december 20-án szerdán

karivaro

Karácsonyi vásár az óvoda előtt

Idén december 7-8-án tartottuk a már hagyománnyá vált karácsonyi vásárunkat. Két sátorban fért csak el a sok finom sütemény és kézzel készített karácsonyi apróság, amit az óvó nénik és a lelkesebb szülők készítettek.

 A csoportok idén is készültek valamivel: só-liszt gyurmából készült karácsonyfadíszt, gömbdíszt, hógömböt és karácsonyi receptfüzetet készítettek a gyerekek.

A jó hangulatról vidám karácsonyi zene gondoskodott.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, az esőfelhők gyülekeztek ugyan felettünk, de szerencsére nem zúdult a nyakunkba égi áldás.

A sütemények nagyon népszerűek voltak, az utolsó morzsáig minden elfogyott, amit aztán a felnőttek forralt borral, a gyerekek teával öblíthettek le. Eközben mindenki kedvére választhatott a szebbnél szebb portékák közül. A sok önzetlen felajánlásnak és segítségnek köszönhetően eredményesen zárult vásárunk.

Mancherné Benke Borbála

óvodapedagógus

Karácsonyi vásár 2017. dec. 7-8.

2015 évi Márton-nap

martonnap2015_a4_k

 

 

libalicit_k

libalicitlap_k

Egy kis nemezelés – nemezelt angyalka készítése

nemezeles

2014. évi Márton-napi felvonulás

martonnapi_plakat

 

Kedves Szülők!

Azért, hogy a Márton-napi lámpás felvonulás gördülékeny legyen, figyeljenek a következőkre:

 • 16:45-re minden gyermek érkezzen vissza az óvodába
  (azok a gyerekek, akiket ebéd után hazavittek).
 • Az időjárásnak megfelelően öltöztessék fel gyermekeiket.
 • Csak az óvodás gyerekek jöhetnek be az óvoda épületébe (a szülők és testvérek az épület előtt várják meg a csoportok kivonulását).
 • A nagycsoport az óvoda fakapujától indul, őket követi a kis-középső, a nagy-középső és végül a kiscsoport. Kérjük a szülőket, hogy figyeljék a csoportok kivonulását és csatlakozzanak az együtt vonuló gyerekekhez.
 • A felvonulást a nagycsoportosok műsora követi a templom előtti téren, amit a csoportok együtt maradva néznek végig.
 • A műsor után minden kisgyermek a saját óvó néniétől kapja az előre csomagolt süteményeket.
 • A sütemények kiosztását követően, az este hátralévő részét a gyermekek szüleikkel töltik.
 • Ha a megvendégeléshez süteménnyel szeretnének hozzájárulni, kérjük, kedd délelőtt 11 óráig az óvodába szíveskedjenek behozni azt.
 • Kérjük a Kedves Szülőket, hogy a gyermekeiket az este során a forgalmas út közelébe, a tér magas támfalának szélére ne engedjék!

Köszönjük a megértést!

Mindenkit szeretettel várnak:

Az óvoda gyermekei és dolgozói

2014. Szeptemberi események élmény beszámolói

Szeptember

Szent Mihály hava

„Szeptember ber-ber-ber,

gyümölcsöt hoz, jó ember!”

Szeptember 1. – Az új tanév kezdete.

Az iskola- és óvodakezdés napja, ekkor kezdődik az új nevelési év.

Szeptember elsején a Budajenői Óvodában is megkezdődött a kiscsoportosok beszoktatása. Hétről- hétre érkeznek a gyerekek a Misi Mókus csoportba. Néhányuk szeme még a könnytől csillog reggelente, de sok nevetős tekintetekkel is találkozhatunk. Törekszünk arra, hogy a gyerekeket az óvodában érzelmi biztonság, otthonosság, derűs, kiegyensúlyozott légkör vegye körül. Biztosítjuk, hogy a szülők és a gyerekek megismerhessék az óvodában a felnőtteket, a gyerekeket, a helyiségeket, az ovis jelüket. Célunk, hogy minden kiscsoportos örömmel érkezzen óvodába.

Szeptember 8. – Mária napja vagy Kisasszony napja

„Mi jó, mi jó,

érik a dió!”

Fecskehajtó kisasszonynak is nevezik, e naptól kezdve indulnak útnak a fecskék és a vándormadarak. Sok helyen a dióverés napja. A gazdák egy hosszú bot segítségével verték le a fák ágairól a termést. Az óvodában már hagyománnyá vált dióünnepre készülve, sétáink során mi is összegyűjtjük kosarainkba a földre lehullott diót és más őszi terméseket, makkot, gesztenyét. Óvodánk két csoportja egy-egy családnál járt diót verni, melyről a vendégül látó szülők írtak néhány gondolatot:  DE JÓ A DIÓ….

Ha szeptember, akkor diószedés. Egy szép őszi napon elindult a Pillangó csoport a kertünk bölcs, öreg uralkodójának, magasan és szélesen elterülő koronája alá, a diófa alá, diót gyűjteni.  Volt, aki kosárkával, volt, aki szatyorral, de volt, aki csak a kabátkájának üres zsebével ért oda a kert közepén álló diófához. A gyerekek nagy lelkesedéssel és gyors szedegetéssel szinte pillanatok alatt összegyűjtötték a fáról lepotyogott terméseket, majd kezdődhetett a kert többi részének elfoglalása és egy önfeledt játék az udvaron. Fújtunk buborékokat, gurítottunk diót, rajzoltunk a falra, szaladgáltunk, mászókáztunk, hintáztunk, motoroztunk és persze nagy élményt nyújtott a trambulinban való ugrálás is, ahol Barbara óvó néni vigyázott a kicsikre. Miután a kellemes gyerekzsivaj elcsendesült, kezdetét vehette a frissen sütött sajtos rúd és a túrós pite elfogyasztása. Az elfáradt, de kipirult arcú gyerekek ezután az összeszedett dióval visszasétáltak az óvodába. Kellemesen telt el a délelőtt és jó volt látni, hogy Gyermekeink mostanra már egy igazán jó „kisközépsős” csapattá váltak, ahol sokan barátokra is találtak már.

Egy Anyuka

Egyik nap a kislányom egy kérdéssel jött haza az óvodából, amit szokás szerint helyettem már meg is válaszolt: Anya, Erika néni kérte tőlünk, hogy kérdezzük meg van-e diófánk. Ugye van Anya és eljöhet hozzánk a csoport diószedésre? Légysziiii! Hát így történt, hogy egy kedd délelőtt vendégül láttuk az óvoda nagycsoportját, a Bambi csoportot. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a sok eső után végre kisütött a nap, diószedéshez tökéletes volt az idő. Már messziről hallottuk, hogy érkezik a kis csapat! A kapuban megálltak és nagycsoportosokhoz illően hangosan köszöntek. Izgatottan várakoztak, kezükben a kis kosarakkal, munkára készen. Nem telt bele 10 perc és két nagy vödör diót össze is szedtek, nem maradt egy szem sem a fa alatt! A nagy munkában mindenki megéhezett, megszomjazott, jól esett a házi muffin, almalé. Persze a játékból sem akart kimaradni senki sem. Megtelt az ugráló, a fiúk ostrom alá vették  “Budajenő várát”. A tó lakóival, az aranyhalakkal, békákkal és a két teknőssel, Szandrával és Jázminnal mindenki meg akart ismerkedni. A két vizslánk, Bodza és Mazsola sem panaszkodtak aznap: sok szeretetet és simogatást kaptak a gyerekektől. Gyorsan elszaladt a másfél óra! A Bambisok még énekeltek egyet, így köszönték meg a vendéglátást, majd párokba rendeződve visszaindultak az óvodába.
Számomra a legnagyobb öröm volt a következő napokban az öltöző falát díszítő rajzokat nézegetni, melyek mind ezt az élményekben gazdag délelőttöt örökítették meg.

Gerlei Gyöngyvér

Szőlőszüret

„Szőlő érik, vessző hajlik,

levele sárgul, víg nesz hallik.”

A szüret mindig is fontos jeles napnak számított az emberek életében, hiszen ilyenkor tudták leszüretelni az egész éves munkájuk gyümölcsét. A szüret végén felvonulásokat, szüreti bálokat is tartottak, mely hagyományt Budajenőn a mai napig évről évre életre hívunk.

A két nagyobb csoport felkerekedett, hogy besegítsen a határban zajló szüreti munkálatokba. A gyerekek ámulva figyelték, hogyan szedik a szőlőt ládákba, melyeket aztán teherautókra pakolnak, hogy tovább szállítsák és feldolgozzák.

A kis kosarak hamar megteltek az édes gyümölccsel, de a pocakok sem maradtak üresen a délelőtt végére.

Az óvodában aztán mi is feldolgoztuk a szőlőt. Sajnos az esős idő miatt csak a gyümölcscentrifugán préselhettünk, de a végeredmény ugyanúgy ízletes, mézédes must lett, ami az utolsó cseppig elfogyott.

Szeptember 29. – Mihály nap

A Szent- Mihály napi vásárok, a kiforrt újbor és az őszi munkák utáni megpihenés napja.

A néphagyomány szerint ezt a napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon. Ezen a napon kezdődött a kukoricatörés.

Ettől a naptól kezdve hidegebbre fordul az idő, megszakad a fű gyökere, megszűnik a mézelés, a halak a víz fenekére húzódnak, kezdetét veszi az őszi vetés, megforr az újbor. Sok helyütt e napon vásárokat tartottak.

 

Húsvét az óvodában

Húsvét az óvodában

A húsvéti készülődés során felelevenítettük a lassan feledésbe merült népszokásokat. A gyermekek többféle technikával tojást festettek (népi motívumokkal díszített, berzselt tojás), a kézműves foglalkozások a „nyuszis csodák” elkészítése köré szerveződtek. Minden csoportunkban az óvodapedagógusokkal közösen tojásfát készítettek a gyerekek, igazi húsvéti hangulatot teremtve az óvodában. Az ünnephez kapcsolódóan énekeket, mondókákat tanultak az életkori sajátosságaiknak megfelelően. A Bambi csoportban a locsolás hagyományát is felelevenítették.

Húsvétra hangolódásunk tetőpontja a szinte már hagyománnyá vált „tojásvadászat”, melynek során minden csoport ellátogat egy-egy családhoz. Idén sem volt ez másként. A gyerekek kosarakkal a kezükben indultak el, hogy húsvéti tojások után kutassanak Budajenő utcáin. A séta során minden kertbe bekukucskáltak, jobbra- balra kapkodták a tekintetüket, hátha látnak valahol tojást megbújni a fűben. Végül minden csoport talált olyan kertet, ahol „járt” a nyuszi, köszönet érte a lelkes szülőknek. A Micimackó csoportos gyerekek igazi nyuszikkal is találkozhattak, megsimogathatták, etethették a tapsifüleseket. A gyerekek arcukon boldog mosollyal, tele kosarakkal térhettek vissza az óvodába. A tojásokat boldogan mutatták az értük érkező szüleiknek és lelkesen mesélték élményeiket.