Fakultatív programok

Önköltséges szolgáltatások:

A szülők igénye szerint a következő foglalkozások vehetők igénybe:

  • gyermekjóga,
  • kézműves,
  • zene-ovi,
  • néptánc.

Kézműves foglalkozásról:

A kézműves foglalkozások témái az évszakok és az ezekhez tartozó ünnepek sorrendjét követi.
Amiben eltér az óvodai foglalkozásoktól, hogy itt lehetőségük van új technikák kipróbálásra,
megismerkedhetnek különféle alapanyagokkal. Van, hogy természet kincseit használjuk fel, mint a
tobozokat karácsonyi manókhoz, de van, hogy modern alapanyagokhoz nyúlunk, mint a
kaleidoszkópkészítésnél a tükörfóliához. Célom, hogy nem csak egyszerűen tárgyakat, díszeket
készítünk, fontos számomra, hogy közben szinte észrevétlenül fejlődik a finommotorika, kézügyesség,
esztétikai érzék.
A foglalkozások nagycsoportosok számára elérhető, maximum 15 fő részére.

A foglalkozást tartja és vezeti: Fekete Tímea

 

Zene-oviról :

A Budajenői Óvodában 2003 óta tartok zeneovi foglalkozást a gyermekeknek. A foglalkozásokon a fiúk-lányok egyaránt örömmel és lelkesedéssel vesznek részt. A magyar népi kultúrából merített értékes dalos játékok elsajátítása közben játékos formában tanulnak a gyerekek.

 Foglalkozásaim nem csupán zenéről, illetve zenei nevelésről szólnak, hanem a tiszta, érthető beszéd kialakításáról, a ritmus, a logikai készség, a koncentráció és a figyelem fejlesztéséről. Természetesen mindez játékos formában a zene és az ének segítségével történik.

 Zenei tevékenységeink – az elmúlt évek tapasztalatai szerint- komoly segítséget jelentenek a gyermekek zökkenőmentes iskolai beilleszkedésében.

Foglalkozást tartja és vezeti: Kincses Klára

 

Magyar néptánc foglalkozás az óvodában: 

1999 óta taníthatjuk az óvodás gyermekeket a néptánc, népi játék és a népdaléneklés szépségeire. Nővéremmel Borka Péterné Kovács Tündével, aki élő zenével, hegedűvel muzsikál minden foglalkozáson.

Célunk annak elősegítése, hogy a kisgyermek mindennapi életében ismét szerepet kapjanak az ősi hagyományok, mert a magyar kultúránk így marad életben. Feladatunk, hogy a gyermekek megszeressék népi játékainkat, táncainkat, népdalainkat, és mindezek műveltségük fontos, továbbadandó részévé váljanak. Fontosnak tartjuk, hogy közösen a csoport minden tagja az óvó nénikkel együtt részt vegyen a foglalkozásokon, így lehetősége van a csoport közegében alkalmazkodni egymáshoz, együtt táncolni, játékos tánc révén párt választani, egymás kezét megfogni, egyedül-közösen énekelni.

Tímár Sándor Állami díjas, Érdemes művész szavaival, gondolataival kifejezve:

Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyjának beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell, hogy illesse gyermekeinket. A mai világban divat eldobni a “régit” csupán az új kedvéért. De ezt nem tehetjük a játékainkkal, dalainkkal, táncainkkal. Különbet és jobbat azért nehéz találni, mert a hagyományos paraszti kultúra soha nem volt merev, végleges, mindig formálódott, változott, tökéletesedett az idők követelményei szerint. Ma is magában hordozza a régit, de benne van az új is, benne van történelmünk is, tehát a műveltségünk önmagunkat s létezésünket jelenti.

Foglalkozást tartja és vezeti: Dalosné Kovács Györgyi

Jóga Móka – Gyermekjóga

“Igaz természeted a boldogság…” Ramana Maharshi
A jóga a test-lélek-szellem harmóniáját, egységét megalkotva gyógyít és egyensúlyt teremt. A gyermekjóga mindezt a gyermekek nyelvére fordítja le, miközben megszeretteti velük a mozgást. Több ezer éves tudást és hagyományt ismerhetnek meg játszva, felszabadultan. Gyökereiben ugyanolyan, mint a felnőtt jóga, mégis a gyerekek élvezhető, teljesíthető, játékos formában tapasztalják meg a jóga valamennyi jótékony hatását.

A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese. Nagy hangsúly kerül az adott óra mesekeretére. Külső szemlélőként egy drámajátékot figyelhetünk meg, jelmezek nélkül, ám tudatos mozgáselemekkel, teljes átéléssel kivitelezve: mozgás, játék, mese alkalmazása egy időben, 45 percen keresztül. A gyakorlatokkal könnyedén azonosulnak a gyerekek. Szinte észre sem veszik, mennyit dolgoznak az órán, mert az ászanákat játékos formában tanuljuk. Mindeközben testükről, a természetről, a világról is számos ismerettel gazdagodnak.

A gyermekjóga minden gyermek számára nyitott, nem csak csendes és “jólnevelt” gyerekek végezhetik. Kifejezetten előnyös figyelemzavaros, beszédhibás, szorongó, vagy akár hipermozgékony gyerekeknek is. A jóga által egy olyan tudás birtokába juthatnak, amely egész életükön keresztül segítheti őket, bármilyen nehézséggel is küzdjenek!

A gyermekjóga nem versenyeztet, itt nem a teljesítmény számít, hanem a mozgás öröme!

Az óvodás életkor gyermekjóga órája rendkívül dinamikus; sokat kúszunk, mászunk, gördülünk, lógunk, forgunk, nyávogunk, gorillaként üvöltünk, utánozzuk az állatok hangjait – ugyanis minden ászana végzésekor egy állat „bőrébe bújunk”.

Gyermekjóga hatásai:

  • feszültségoldás,
  • immunrendszer erősítése,
  • figyelem, koncentráció és érzelmi intelligencia fejlesztése,
  • erőnlét, önbizalom, kitartás növelése,
  • megtanítja a helyes légzést, a relaxációt, nyugalommal és energiával tölt fel.

A fizikai hatásokon kívül mentális javulás is tapasztalható, hiszen a jógázó gyermekekben hamar kialakul a fegyelem, az egészséges értékrend és a kreativitás is.

A testi-lelki-szellemi szinten átélt örömteli élményekből gyermekeink egész életük során táplálkozni tudnak.

Hiszem, hogy minden gyermek különleges a maga nemében, és tökéleteset alkot valamiben. A foglalkozások során ezeket az üzeneteket juttatom el Hozzájuk.

Foglalkozást tartja és vezeti: Sebestyén-Hegedűs Anett