Állatkerti kirándulás élménybeszámolói

A gyerekek kedvenc ünnepe a gyereknap, az oviban sem maradhatott el egy igazán remek program nélkül. Az idei évben buszokkal keltünk útra és mind a négy csoport a Fővárosi Állat és Növénykertbe kirándult el, hogy megismerjük lakóit, felfedezzük természeti kincseit.

Egy gyönyörű júniusi napon, útravalóval gazdagon megpakolt hátizsákkal indultak el Óvodánk kiscsoportosai – a mi kis pillangóink – a Fővárosi Állatkertbe. Izgatottan és várakozásokkal tele léptek be a picik az óriási elefántos kapun. A gyerekek alma-ropogtatást követően fegyelmezetten és szépen, sorban, a kísérő felnőtt kezét fogva megindultak felfedezni az állatok birodalmát. Egymást túlharsogva válaszoltak Barbara néni kérdéseire, hogy melyik állatot láthatjuk, annak milyen a színe. Rácsodálkoztak az elefánt, a zsiráf és a zebra méreteire. Kíváncsian kukucskáltak be az oroszlán, a tigris vagy a medve lakhelyére. És hangosan kacagtak a bolondozó majmok láttán. Egy-egy izgalmas helyszín után a gyerekek szusszantak egyet, falatoztak és kiélvezték a szabadság örömét. A legnagyobb szenzációt a fóka show nyújtotta, amely akrobata mutatványokkal kápráztatta el a lelkes kis közönséget. A kirándulás végén a kicsik sok-sok tudással és élménnyel gazdagon, kipirult arccal ültek fel a buszra, amely hazafelé zötykölődve édes álomba ringatta őket.

Felejthetetlen nap volt ez mindenki számára, örömmel fogunk visszagondolni rá. Köszönjük!

Halasi Vanda- „kiscsoportos” anyuka

A Micimackó kis-középső csoporttal utunk során a távoli tájak lakóit kerestük fel, akikkel a magyarországi erdőkben nem találkozhatunk.

 Az oroszlán hatalmas mancsai ámulatba ejtették a gyerekeket, a majmok játékos ugrándozását hosszú percekig figyelték. Láthattunk óriáskígyót egészen közelről, a gondozója kezéből. Az elefántházban megcsodálhattuk a kiselefántot, ahogy békésen szundikál anyja lábainál és megállapítottuk, hogy már most is sokkal nagyobb és nehezebb, mint bármelyikünk.

Nevetve találgatták, hogy a zsiráf nyaka mitől nőtt olyan hosszúra és miért olyan csíkos a zebra bundája, mint a gyalogátkelő.Megtanultuk, hogy ha a víziló nagyra tátja a száját, nem azért teszi, mert éhes, csak megmutatja hatalmas hegyes fogait.

 Jártunk a föld alatt, hogy megfigyeljük a fókák víz alatti életét, hogy aztán az alagútból feljőve a felszínen is megcsodálhassuk őket. A tipegő pingvinek a sziklák közül hívogatták a gyerekeket, hogy rájuk is vessünk egy pillantást.

A nagy tónál megetettük a kacsákat és a gyerekek hátiszákjából is előkerült az elemózsia. A szép környezetben mindenkinek jól esett a sok otthonról hozott finomság.

Utunk során találkoztunk a pávával, aki a kedvünkért szétnyitotta káprázó színekben pompázó tollait és peckesen járkált körbe, hogy mindenki jól láthassa ékét.

Bekukkantottunk a távoli Ausztrália lakóihoz is, ahol még Kangával, a kenguruval is találkozhattunk.

Mancherné Benke Borbála-óvodapedagógus

A Bambi csoportos, nagy-középsős óvodások nagy izgalommal készültek a Fővárosi Állatkertbe. Tervezgették mit nézünk majd meg, merre megyünk. A kőoroszlános kapun átlépve a kísérő szülők segítségével fedeztük fel a szavannák állatait, a nagytestű ragadozókat, sok kis Bambi kedvencét. Végignézhettünk egy vidám, parádés fóka showt,  benéztünk a nílusi krokodil házába, melynek kijáratát egy gyönyörű páva őrizte, majd a sétát a Pálma-ház akváriumának megcsodálásával zártuk. Sok-sok élménnyel és egy közösen eltöltött mozgalmas nap csodáival érkeztünk vissza az oviba. Köszönjük ezt a gyermeknapot!

Vén Erika- óvodapedagógus

Az állatkertbe látogatás mindig nagy élményt jelent a gyerekeknek. A Misi Mókus- nagycsoportos gyerekek izgalommal várták ezt a napot és boldogan, hátizsákkal felszerelkezve indultunk el.

Megérkezve, legelőször a zsiráfokat néztük meg, akik lehajolva hozzánk, köszöntöttek bennünket. A gyerekek ekkor szembesültek azzal, hogy milyen hatalmas állatok valójában. A nagy elefánt boldogan sétáltatta kicsinyét a mi szórakoztatásunkra. Érdekes volt látni a különböző gyíkokat, ahogy alkalmazkodva, átvéve környezetük színét, homokszínűvé változtak.

Az igazi élményt, szórakozást, vidámságot a fóka show jelentette a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A nagycsoportosok szinte egyszerre nevettek, ujjongtak egy-egy jól sikerült mutatvány után. A fókák integettek, pörögtek, karikán átugrottak, vízbe csobbantak, aminek következtében ránk is jutott egy kis víz. A legérdekesebb mégis az volt, ahogy az állatok a labdát az orrukon egyensúlyozták.

Láttuk még az oroszlánokat, a tigriseket, melyek igazi ragadozóként viselkedtek.

Az állatkerti kirándulás során felelevenítettük az év közben tanult ismereteket. A személyes tapasztalásnak köszönhetően ezek még inkább rögzülnek, elmélyülnek.

Csapkó Ferencné- óvodapedagógus

 

A délelőtt hamar elröpült, mindannyian alaposan lejártuk a lábunkat, de minden fáradságunkért kárpótol az a rengeteg élmény, amivel gazdagabbak lettünk. Fővárosunk egyik legszebb, legvarázslatosabb „szigetét” barangolhattuk be. Reméljük, egyszer még visszatérhetünk!