2012. nov. 09. – Márton napi rendezvény

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.”

Az elmúlt évekhez hasonlóan november 9-én került megrendezésre az óvoda szervezésében a településen már hagyománnyá vált Márton napi lámpás felvonulás.

A nagycsoportosok műsorral készültek, felelevenítették Szent Márton püspök legendáját, a résztvevők megismerkedhettek a Márton napjához kapcsolódó hiedelmekkel és mondásokkal.


Márton napja 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap. A német nyelvterületekről ismert lámpás, fáklyás felvonulás, a „Laternenumzug” Szent Márton emlékét hivatott őrizni, a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez.

Az ünnepet hosszas készülődés előzte meg, már hetekkel korábban elkészítették a csoportok különböző vizuális technikák alkalmazásával a lámpások palástját, melyet munkadélután keretében a szülők segítségével állítottunk össze.

Márton napi dalokat magyarul és németül énekelve egy rövid sétát tettünk a faluban. A menetet Márton lovag lovon ülve vezette, őt követték az óvodás gyermekek és szüleik, majd a falu apraja- nagyja. „A gyerekek a piciny lámpásaikkal olyanok voltak, mint az égi angyalok, akik leszálltak a földre, és csillagokkal szórták tele a rohanó kis világunkat a sötét novemberi délutánon.”

Az óvoda elé visszaérkezvén, a nagycsoportosok műsora után, meleg tea várta a gyerekeket, forralt bor a felnőtteket, aki pedig megéhezett, megkóstolhatta a szülők által sütött finomabbnál finomabb süteményeket, tócsnit vagy zsíros kenyeret ehetett.